Hlavní obsah

K zastřelení Kuciaka a Kušnírové se přiznal bývalý voják Marček

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Jeden z obviněných v případě vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se měl ve čtvrtek přiznat k jejich zavraždění. Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) uvedl, že ke střelbě samotné se přiznal bývalý profesionální voják Miroslav Marček.

Foto: TV Markíza

Miroslav Marček

Článek

Televize Joj uvedla, že po výslechu policisté odvezli Marčeka do Sládkovičova, kde s ním vykonali vyšetřovací úkony. „Přítomni byli také obhájci všech obviněných v případě vraždy Kuciaka a Kušnírové. Policejní kolona pak směřovala do Veľké Mače,“ uvedla televize. Tam 21. února 2018 k vraždě došlo. Marček měl ukázat policistům trasu přes místní fotbalové hřiště, kudy se dostal k domu novináře a jeho snoubenky. „Vše napovídá tomu, že Miroslav Marček začal mluvit a vzal na sebe vinu střelce. Právě on měl chladnokrevně popravit Kušnírovou a pak Kuciaka,“ dodala televize Joj.

Marček byl s policisty také ve městě Kolárovo a zdržovali se u Váhu. Podle RTVS jim ukázal místo, kde se zbavil vražedné zbraně.

Marček byl původně obviněn z účasti na vraždě. Měl to být on, kdo řídil vůz, ale samotným střelcem měl být podle obvinění policistů bývalý policista Tomáš Szabó. Ten je Marčekův bratranec. Čtvrteční výpověď Marčeka by tyto předpoklady vyvrátila. Muž dosud odmítal, že by v den vraždy ve Velkej Mači byl.

V případu vraždy novináře a jeho snoubenky jsou obviněni rovněž Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó a kontroverzní podnikatel Marian Kočner. Všichni jsou ve vazbě.

BEZ KOMENTÁŘE: Před rokem byl zavražděn slovenský novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina KušnírováVideo: Ivan Vilček, Právo

„Na otázky týkající se průběhu dokazování se vzhledem k neveřejnosti přípravného řízení není možné vůbec vyjadřovat. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se nebudeme v tomto stadiu vyjadřovat k průběhu vyšetřování, abychom nezmařili vyšetřování,“ uvedla mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová.

Zlatica Kušnírová, matka Kuciakovy snoubenky, televizi TA3 řekla, že je jedno, kdo střílel. „Pro mě není rozhodující, zda zmáčkl spoušť Marček, nebo ten druhý,“ uvedla. Peter Bárdy, šéfredaktor webu aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, vyjádřil přesvědčení, že k vraždě budou v nejbližším čase zveřejněny další závažné informace. „Bude to podle mě ještě fatálnější a vážnější než fakt, že vrahem nemusel být Szabó, ale Marček,“ uvedl Bárdy.

Marček se podle informací TV Markíza minulý týden přiznal k jiné vraždě. V roce 2016  prý dvěma výstřely do hlavy zabil podnikatele Petra Molnára. I tehdy měl být na místě Szabó.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám