Hlavní obsah

K soudu s Breivikem se dobývala Němka s tím, že je vrahovou milenkou

– Oslo

Mezi sympatizanty Anderse Behringa Breivika se objevila i jistá Němka, která se vydávala za milenku norského atentátníka a chtěla se zúčastnit procesu v Oslu, kde se její údajný milý zodpovídá ze zabití 77 lidí. Norská policie ji zadržela a vykázala ze země. S odvoláním na tamní média a úřady o tom ve čtvrtek informují německá média.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Článek

Žena se snažila dostat do soudní budovy hned první den procesu v pondělí. "Chtěla dovnitř, aby Breivika viděla. Tvrdila, že je jeho milenkou," řekl mluvčí policie v Oslu norské televizi TV2.

Obdivovatelka masového vraha přiletěla do norské metropole o den dříve ze Stuttgartu a zamluvila si hotelový pokoj na 14 dní. Breivikovi údajně poslala několik dopisů a možná také peníze. Na svém mobilním telefonu měla uloženu fotografii Breivika s puškou.

Ženu norská policie zadržela a strávila noc v cele. V úterý byla vrácena zpět do Německa. Německé úřady potvrdily, že je místní policii známá. Její totožnost ale nezveřejnily.

Breivik se před soudem zodpovídá z loňského bombového útoku v Oslu a ze střelby na účastníky tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Byl obžalován z teroristických činů a hrozí mu 21 let vězení, nebo internace na psychiatrické léčebně, pokud ho soud shledá nesvéprávným. Obžalovaný tvrdí, že zabíjel v sebeobraně v rámci boje proti multikulturalismu a muslimského přistěhovalectví. Proces s ním dnes pokračuje čtvrtý den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám