Hlavní obsah

Vybuchla sopka Fagradalsfjall poblíž islandského Reykjavíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sopka Fagradalsfjall vybuchla v pondělí odpoledne na islandském poloostrově Reykjanes. Erupci potvrdil místní meteorologický úřad, informoval web icenews.is.

Foto: AFP/Kristinn Magnusson, Profimedia.cz

Proudící láva během sopečné erupce poblíž Litli Hrutur, jihozápadně od Reykjavíku na Islandu. Sopečná erupce začala 10. července 2023 asi 30 kilometrů od islandského hlavního města

Článek

Podle serveru erupci Fagradalsfjall, která je zhruba 30 kilometrů od centra hlavního města Reykjavíku, předcházelo za poslední týden několik tisíc zemětřesení, mnohá o síle přes čtyři stupně Richterovy stupnice.

„Centrum této aktivity je pod horou Fagradalsfjall, podél cest pod sopečnými krátery,“ vysvětlil Benedikt Gunnar Ófeigsson, specialista na tektonické pohyby.

Magma, které z trhliny na hoře vytéká, zatím neohrožuje žádnou budovu ani komunikaci, oddělení civilní ochrany zatím nevydalo žádné okamžité evakuační příkazy. Úřady ale situaci podle serveru bedlivě sledují a vyhodnocují možná rizika a dopady.

Sopečné erupce na Islandu jsou časté kvůli jeho poloze na Středoatlantickém hřbetu, který rozděluje hranice tektonických desek v Atlantském oceánu. Hřbet je asi 2500 metrů pod hladinou moře, jeho úbočí je však o 5000 metrů hlouběji.

Ačkoliv je to většinou podvodní útvar, některé jeho části se zdvihají natolik, že vyčnívají nad hladinou moře.

Popocatepetl chrlí dým a popel. Úřady zvýšily stupeň ohrožení

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám