Hlavní obsah

Jihoafričan porazil Čecha, je nejlepším výčepním plzně na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nejlepším výčepním plzeňského prazdroje na světě je šestadvacetiletý Jihoafričan Cebo Magutshwa z Café Della Salute v Johannesburgu. Rozhodla tak porota prvního ročníku mezinárodní soutěže o mistra výčepního značky Pilsner Urquell, která svůj verdikt vyhlásila v noci na úterý v New Yorku. Vítěz českého národního kola, rovněž šestadvacetiletý Lukáš Svoboda z pražské restaurace U Pinkasů, skončil na druhém místě.

Článek

Soutěže se letos zúčastnilo v České republice, Polsku a Jihoafrické republice na 300 výčepních. Do newyorského finále postoupil jako třetí ještě reprezentant Polska Pawel Wiszniewski z města Gliwice.

Jihoafričan porotu přesvědčil především svými hlubšími teoretickými znalostmi. "Při finále možná trochu chybělo prověření praktických zkušeností, protože v New Yorku už se pivo nečepovalo," řekl jeden z trojice porotců, obchodní sládek značky Pilsner Urquell Václav Berka. "Šlo už jen o diskusi s rozhodčími," vysvětlil.

Umění čepovat

Umění správně načepovat pivo prokázali finalisté už v předcházejících národních kolech, kde porota poměřovala také znalosti soutěžících o technologických postupech výroby plzeňského piva, jeho zvláštnostech i o jeho historii. Hodnocení praktické části spočívalo ovšem i v utajených návštěvách restaurací, kde soutěžící pracují.

"Naši tajemní zákazníci několikrát výčepní navštívili a ve skrytu pozorovali, jak postupují ve své hospodě. Důvod je ten, že jsme nechtěli, aby čepovali dobře jen v soutěži, ale aby čepovali pivo každému zákazníkovi s úsměvem a servírováním tak, jak si představujeme," popsal záměr sládek Berka. Soutěž vznikla proto, aby se výčepní stali zároveň i propagátory plzeňského piva.

"Naše pivo, když opouští pivovar, je v perfektní kondici. Musíme ale vykrýt prostor, než se dostane ke spotřebiteli. A právě výčepní v tom hrají velmi důležitou roli," zdůraznil Berka.

Výsledek naštval restauraci U Pinkasů

Výrokem tříčlenné poroty byl ovšem roztrpčen ředitel restaurace U Pinkasů Ludvík Bejvančický, který je přesvědčen, že vítězství jeho zaměstnanci uniklo kvůli jazykové bariéře. Zatímco Jihoafričan hovořil s porotou ve své domovské angličtině, ostatní dva finalisté byli při diskusi odkázáni na tlumočníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo u nás točí nejlépe ženy

Znalci piva v Praze posuzovali, kdo v Česku a na Slovensku dovede nejlépe točit a servírovat prémiový ležák Stella Artois. Opět se jasně ukázala převaha...

Plzeňský Prazdroj od listopadu zdraží pivo

Kvůli nárůstu cen ječmene, energií a obalů zdraží Plzeňský Prazdroj od listopadu pivo, téměř výhradně sudové. Cena sudového Pilsner Urquellu vzroste o 1,40...

Dvě piva denně prospívají zdraví

Jedno malé české pivo v poledne a velké večer snižuje podle lékařského výzkumu pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév a přispívá ke zvýšení zdravé kondice...

Výběr článků

Načítám