Hlavní obsah

Prigožina pohřbili v Petrohradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vůdce ruské žoldnéřské skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin byl v úterý pohřben na předměstí Petrohradu. Obřad byl soukromý, oznámila jeho tisková služba. Místo pohřbu nebylo dopředu ohlášené.

Foto: Stringer, Reuters

Hrob šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina na Porochovském hřbitově v Petrohradě

Článek

„Rozloučení s Jevgenijem Viktorovičem proběhlo v uzavřeném formátu. Ti, kteří se chtějí rozloučit, mohou přijít na Porochovský hřbitov,“ uvedla tisková služba bez dalších podrobností na Telegramu.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina dopředu avizoval, že se hlava státu posledního rozloučení nezúčastní.

Prigožin spolu s dalšími devíti lidmi zahynul minulý týden při pádu svého soukromého letadla v ruské Tverské oblasti. Příčina zřícení stroje zůstává nejasná, jako pravděpodobné se ale jeví cizí zavinění, přesněji atentát, nebo likvidace nařízená z vysokých pater ruské politiky či tajných služeb.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Policisté hlídají u Porochovského hřbitovu v Petrohradě, kde proběhl pohřeb šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina

Prigožin je mrtvý, potvrdil ruský vyšetřovací úřad

Válka na Ukrajině

Pád stroje nepřežil nikdo z deseti lidí na palubě. Podle předchozích informací byli na seznamu cestujících i Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a čtyři muži, kteří zřejmě také patřili mezi wagnerovce, napsala už dříve BBC. Na rozdíl od Utkina nebo Čekalova se však jejich jména neobjevují na mezinárodních sankčních seznamech, nejsou tudíž považováni za vysoce postavené figury v uskupení. Zbylou trojici na palubě letounu tvořila posádka - dva piloti a letuška.

Příčina neštěstí není dosud známá, Peskov však minulý týden jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Lidé vzdávají hold u rakve šéfa bezpečnostní služby Wagnerovy skupiny Valerije Čekalova, který také zahynul při letecké havárii s Prigožinem a Utkinem

Foto: Stringer, Reuters

Hrob šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina na Porochovském hřbitově v Petrohradě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám