Hlavní obsah

Jednání konzervativců s labouristy o brexitu selžou, tvrdí exministr Williamson

Londýn

Za osudovou chybu označil v nedělníku Mail On Sunday bývalý britský ministr obrany Gavin Williamson jednání premiérky Theresy Mayové s labouristy o brexitu. Zdůvodnil to tím, že předseda labouristů Jeremy Corbyn má jediný zájem, a to vyvolat předčasné volby.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Odvolaný ministr obrany Gavin Williamson

Článek

„I když by se labouristé dohodli a oznámili, že obě strany dosáhly dohody, skončí to jen pláčem,“ řekl Williamson a dodal: „Labouristé tu nejsou proto, aby pomáhali Konzervativní straně. Jeremy Corbyn udělá všechno, co může, aby rozdělil, rozbil a frustroval konzervativce v naději, že svrhne vládu. Jeho cílem, se kterým se nijak netají, jsou předčasné volby.“ Zmínil, že mnoho toryů má pocit, že Mayová jedná s nepřítelem.

Je přesvědčen, že i kdyby se dosáhlo dohody a pošla prvním hlasováním, nakonec padne. Williamson přitom podle zdrojů BBC měl jednání s labouristy podporovat, i když do nich nebyl přímo zapojen.

Velká Británie má poté, co se jí nepodařilo odejít k 29. březnu, opustit EU do 30 října. Její poslanci musejí schválit dohodu o brexitu, kterou už třikrát odmítli.

Williamson musel odejít z funkce kvůli úniku informací ze zasedání Národní bezpečnostní rady o sítích 5G, kde se rozhodlo, že firma Huawei se na jejich budování bude moci v omezené míře podílet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám