Hlavní obsah

Jeden Bond nestačí: britský archivář v Polsku paběrkoval

Právo, Pavol Minárik

Agent James Albert Bond není podle polského Institutu národní paměti (IPN) jen postavou z proslulých románů Iana Fleminga a kultovních filmových příběhů. Wlodzimierz Lechnio, pracovník IPN na špiona se stejným jménem narazil při zkoumání archivů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský agent James Albert Bond působil v Polsku jako archivář vojenského atašéVideo: UNIVERSAL PICTURES, Reuters

 
Článek

Spis, který agentovi i s fotografií založila polská kontrarozvědka, uvádí, že 46letý James Albert Bond původem z hrabství Devon nastoupil 18. února 1964 jako archivář u vojenského atašé britské ambasády, ve skutečnosti měl za úkol získávat informace o vojenských zařízeních zemí tehdejšího východního bloku.

Kartotéka potvrzuje, že stejně jako agentu 007 se mu líbily krásné ženy, avšak při rozhovorech s nimi, ale i s dalšími Poláky, zachovával ostražitost.

V USA zadrželi bývalého agenta CIA kvůli špionáži pro Čínu

Amerika

Ti, kteří sledovali každý jeho krok, do záznamů napsali, že „v říjnu a listopadu 1964 vycestoval do Bialostockého a Olsztynského vojvodství, kde se nacházely objekty polské armády“. To, zda o nich něco zjistil, zápisy nesdělují. Nechybí v nich však, že po necelém roce misi v Polsku ukončil.

Ačkoli informace o zjištění IPN převzala média po celém světě, britský list The Times nevyjímaje, agent James Albert Bond si ve skutečném světě ani zdaleka nepočínal tak oslnivě jako filmový jmenovec.

Protože se dá předpokládat, že jméno britského vyzvědače vyslaného do Polska nebylo pravé, vzhledem k úspěchu první filmové bondovky Dr. No a dalších bylo „provařené“.

Kaczyński chystá vládní comeback. Do kabinetu se má vrátit jako vicepremiér

Evropa

„Je až nepochopitelné, proč mu ho nadřízení dali. Možná tak chtěli odvrátit pozornost od jiného svého agenta či jiné operace, kterou tehdy v Polsku prováděli. Nebo si z nás vystřelili?“ napsal portal Onet.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám