Hlavní obsah

„Je to jako za Mečiara.“ Na Slovensku se opět demonstrovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V téměř třiceti městech po celém Slovensku i v zahraničí se ve čtvrtek opět konaly protesty proti plánům vlády premiéra Roberta Fica (Směr) na zrušení Úřadu speciální prokuratury a proti připravovaným změnám v trestním právu. Protesty organizovaly strany Progresivní Slovensko (PS), Svoboda a Solidarita (SaS) a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Živě: Protivládní protesty v BratislavěVideo: AP

 
Článek

Největší protest se už tradičně konal na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání. Kromě Bratislavy se lidé sešli například na náměstích v Košicích, Nitře, Banské Bystrici, Trenčíně, Prešově, Trnavě, ale také na Náměstí Svobody v Brně, před slovenskými ambasádami v Praze a v Paříži a před slovenským generálním konzulátem v Krakově.

Lidé v Bratislavě drželi v rukou transparenty „Stačilo! Odejděte!“ a „Dost bylo Fica“ a skandují: „Mafián Fico! Fico do Ruska!“ Organizátoři odhadli účast v Bratislavě na 27 tisíc lidí.

Exministr kultury Ladislav Snopko připomněl, že loni seděl na večeři s Karlem Schwarzenbergem, který v rámci diskuse dostal otázku, co se na Slovensku stane, když Fico vyhraje volby. „Tak vás to konečně postaví na nohy,“ citoval Snopko jeho odpověď. „Jsem rád, že měl pravdu,“ dodal Snopko.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Demonstrace v Bratislavě

Na pódiu vystoupila také manželka perzekvovaného policisty Natália Svitková. „Nemůžeme dopustit, aby se vládní mafie propletla s korupční chobotnicí,“ řekla.

Poslanec KDH František Majerský vzpomněl Karla Kryla, kterého označil za symbol odporu národa proti nepravosti, a citoval Krylovu písničku Bratříčku, zavírej vrátka. Vyjádřil přesvědčení, že pokud by Kryl žil, byl by v Bratislavě na náměstí. „Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko, jste hanbou Slovenska. Jste hanbou doma a jste hanbou v zahraničí,“ uvedl poslanec SaS Branislav Gröhling.

Podle předsedy PS Šimečky se vládní koalici podařilo probudit odpor, sjednotit opozici a zaplnit náměstí po celé zemi. „Probudili odpor nás všech, kteří se nechceme jednoho dne probudit v nějaké ruské gubernii,“ řekl Šimečka.

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Evropa

„Nestává se často, aby bylo Slovensko ve všech světových médiích. Tento týden to tak bylo díky Robertu Ficovi a jeho hanebným slovům o tom, že v Kyjevě není válka, že tam je normální a klidný život. Stydím se za premiéra, který dokáže takto cynicky lhát. Ať tam jede, ať jede do Kyjeva, ať se podívá do očí matce, které zahynuly děti v troskách vybombardované budovy. Ať tam jede, zbabělec,“ řekl Šimečka.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Shromáždění Za spravodlivé Slovensko!, které organizují Slováci dlouhodobě žijící v Brně

Slovenská opozice na shromážděních upozornila, že vládní koalice schválila projednávání změn v trestním právu ve zrychleném procesu a rozprava poslanců k tomuto bodu bude omezena na dvacet hodin. Opozice to označila za hanbu a návrat k dobám Vladimíra Mečiara. „Umlčeli opozici a na hulváta usekli diskusi. Vědí, že s tím Ústavní soud nikdy nebude souhlasit, že to bude problém, ale jako kdyby jim už bylo všechno jedno,“ řekl Šimečka. Předseda SaS Richard Sulík označil změny v trestním právu za obrovskou amnestii.

Podezření z terorismu

Slovenská policie na sociální síti informovala, že Národní kriminální agentura (NAKA) ve čtvrtek zasahovala v případě podezření z terorismu. „Akce souvisela s hrozbou uskutečnění bombových útoků v době veřejných shromáždění v Bratislavě, Banské Bystrici a Košicích,“ uvedla slovenská policie s tím, že byla přijata opatření, aby shromáždění byla bezpečná a nebyla ničím narušena.

Policistům se podařilo podezřelou osobu vypátrat a zadržet. „Vyšetřovatel NAKA vede vyšetřování ve věci trestného činu teroristického útoku. V případě prokázání viny jí hrozí trest odnětí svobody na dvacet až pětadvacet let nebo doživotí,“ dodala policie.

Zrychlený proces, omezená rozprava. Slovenská vládní koalice pospíchá na změny v trestním právu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám