Hlavní obsah

Jaruzelski se nemůže kvůli nemoci účastnit soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nejméně rok se bývalý polský premiér a pozdější prezident Wojciech Jaruzelski kvůli chatrnému zdraví nebude moci účastnit soudního procesu, v němž se má zodpovídat za vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981. V pátek o tom podle polské agentury PAP informoval mluvčí soudu ve Varšavě.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Wojciech Jaruzelski

Článek

Jaké zdravotní problémy téměř 88letého Jaruzelského trápí, mluvčí s odvoláním na lékařské tajemství neprozradil. Letos na jaře ale lékaři informovali, že Jaruzelski má rakovinu lymfatického systému, loni o Vánocích strávil několik dnů v nemocnici se zápalem plic a s problémy se srdcem.

Polský Institut národní paměti, který kromě jiného vyšetřuje zločiny komunismu, v dubnu 2007 obvinil Jaruzelského a dalších osm lidí kvůli vyhlášení výjimečného stavu v noci z 12. na 13. prosince 1981.

Na začátku 80. let ztrácela polská komunistická strana půdu pod nohama. Sílila moc nezávislého odborového hnutí Solidarita, vládnoucí strana rychle přicházela o kontrolu nad organizovanými pracujícími a tím i o svou legitimitu jako "vedoucí síly" v zemi. Pro komunistické vedení bylo vyhlášení výjimečného stavu posledním prostředkem, jaký mělo k dispozici. Formálně trval do července 1983, o život během něho přišlo okolo 90 lidí a další tisíce osob byly internovány.

Obětem se omluvil

Proces s Jaruzelským začal na jaře 2008, kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu se ale vleče. Hrozí mu deset let vězení. Někdejší první sekretář polské komunistické strany opakovaně řekl, že je přesvědčený, že vyhlášením výjimečného stavu zachránil Polsko před hrozící vojenskou intervencí Sovětského svazu. Jeho obětem se omluvil.

Prokuratura také obvinila Jaruzelského z toho, že odpovídá za masakr protestujících dělníků v roce 1970 v několika městech polského pobřeží. Tehdy zastával funkci ministra obrany. Soudní proces se po deseti letech chýlil ke konci, musel ale být přerušen kvůli úmrtí přísedícího. Tento měsíc má proces začít od začátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám