Hlavní obsah

Naděje Kaczyńského na zvolení prezidentem roste

Novinky, rei
Varšava

Jaroslaw Kaczyński, bratr nedávno tragicky zemřelého polského prezidenta, má stále šanci, že nejvyšší úřad po svém dvojčeti Lechovi přebere. Za poslední týden mu vzrostla podpora o několik procent. V preferencích ovšem nadále zaostává za předsedou parlamentu a úřadující hlavou státu Bronislawem Komorowskim. Vyplývá to z průzkumu stanice TVN 24.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński

Článek

Zatímco minulý týden bývalého premiéra Jaroslava Kaczyńského podporovalo pro první kolo volby 30 procent a pro druhé 34 procent lidí, nyní je jich 34 a 41 procent. Komorowski naopak ztratil v případě druhého kola, a to jeden procentní bod.

Ostatní kandidáti mají podporu pěti a méně procent voličů.

V Polsku se konají předčasné prezidentské volby poté, co 10. dubna u Smolenska havarovalo letadlo s prezidentským párem a dalšími předními osobnostmi politického a společenského života. Nehodu nikdo z cestujících nepřežil.

Volby se uskuteční 20. června. V případě, že žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, proběhne 4. července druhé kolo.

Komorowski je kandidátem vládní Občanské platformy. Kaczyński, zastupující stranu Právo a spravedlnost, zastával dříve úřad ministerského předsedy. Jeho vláda si znepřátelila obchodní kruhy i politickou elitu a vyvolala napětí ve vztazích s Evropskou unií, Německem i Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám