Hlavní obsah

Italští hasiči doplnili vodu v obci, kde se rekreoval německý ministr. Jinde žádosti ignorovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasitou kritiku vyvolala v Itálii zpráva, že provincie Imperia na ligurském pobřeží dopřála německému ministrovi zdravotnictví Karlu Lauterbachovi prominentní zacházení během jeho červencové dovolené na Apeninském poloostrově.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach

Článek

Prefekt provincie Valerio Romeo podle listu La Stampa v době úmorných veder vydal souhlas s nasazením hasičských cisteren k doplnění nádrže, z níž čerpá pitnou vodu městečko Dolcedo, kde se Lauterbach právě rekreoval. V pokynu hasičům se prý prefekt o přítomnosti německého ministra přímo zmínil.

Žádosti jiných obcí o doplnění zdrojů vody ale vedení provincie odmítalo s tím, že hasiči se musí věnovat svým vlastním úkolům, k nimž výpomoc s vodou nepatří.

Zatímco prefektura Imperie se ponořila do mlčení, starosta Dolceda Giovanni Danio rozhodnutí prefektury hájil. „Jak bychom vypadali, kdyby ministr zůstal pět dní bez vody a odjel se špatným dojmem? Je to pro nás pocta, že si pro svou dovolenou vybral právě naši lokalitu,“ prohlásil starosta, kterému místní lidé přezdívají „purkmistr“ vzhledem k vysokému počtu domů, jejichž majitelé jsou Němci.

Kauza s výjezdem hasičů vyvolala o to větší pozornost, že Lauterbach se během dovolené necitlivě vyjádřil o Itálii jako o turistické destinaci, a skoro tak vyvolal diplomatický konflikt. V reakci na vedra na sociálních sítích totiž uvedl, že „změny klimatu ničí jih Evropy“ a že „jestli to tak bude pokračovat, nebudou mít tyto prázdninové destinace žádnou budoucnost“.

Popudil tím proti sobě nejen podnikatele z turistické branže, ale i partnera italské premiérky Giorgie Meloniové, televizního moderátora Andreu Giambruna. „Když se ti tady nelíbí, zůstaň doma,“ vzkázal Giambruno Lauterbachovi ze studia ve svém pořadu.

„Když se ti tu nelíbí, zůstaň doma“. Partner premiérky Meloniové se obul do německého ministra na dovolené v Itálii

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám