Hlavní obsah

Italský senátor přiznal, že k Berlusconimu přeběhl za 3 milióny eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Bývalý italský senátor Sergio De Gregorio se ve čtvrtek dohodl s neapolským státním zastupitelstvím na polehčujícím přiznání viny v případu politické korupce. Když v roce 2008 přeběhl od levice k Berlusconimu, přivodil pád vlády tehdejšího premiéra Romana Prodiho. Po očekávaném potvrzení dohody soudem by měl politik strávit ve vězení rok a osm měsíců, uvedla ve čtvrtek agentura ANSA.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

De Gregorio údajně dostal od tehdejšího lídra opozice Silvia Berlusconiho tři milióny eur (téměř 78 miliónů korun) za to, že opustí vládnoucí středolevou koalici. Senátor přeběhl k Berlusconiho táboru, vláda v Senátu ztratila většinu a výsledkem byly předčasné volby, které vyhrál Berlusconi.

De Gregorio se původně přiznal, že od Berlusconiho přijal dva milióny eur a že tyto peníze nezdanil. Popíral ale, že by šlo o úplatek.

Neapolští žalobci chtějí, aby byl v případu souzen i samotný Berlusconi. [celá zpráva]

Ten už přitom dlouhodobě zápasí s justicí a v posledních měsících se pro něj hned několik kauz vyvinulo nepříznivě. V pondělí milánský soud Berlusconimu uložil sedm let vězení v aféře Rubygate, ve které byl expremiér obžalován z pohlavního styku s nezletilou prostitutkou. Politik byl rovněž odsouzen k doživotnímu zákazu výkonu veřejné funkce, ale obhájci se proti verdiktu soudu prvního stupně odvolali.[celá zpráva]

V květnu Berlusconimu odvolací soud potvrdil čtyřletý trest vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset, kterou vlastní.

Šestasedmdesátiletý mediální magnát však dosud nikdy nebyl odsouzen pravomocně.

Reklama

Výběr článků

Načítám