Hlavní obsah

Italskou vládou otřásá skandál kolem Telecomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Necelé čtyři měsíce od nástupu do funkce se vláda levého středu italského premiéra Romana Prodiho ocitla pod silným tlakem. Vyvolaly ho spory kabinetu a společnosti Telecom Italia ohledně budoucnosti páté největší telekomunikační skupiny v Evropě

Článek

Kvůli podezření z nedovoleného ovlivňování koncernu ze strany vlády je ohrožena Prodiho většina v parlamentu, a nepřímo tak hrozí i možnost odstoupení celého kabinetu. Koncem příštího týdne musí Prodi na žádost opozice o problému hovořit v parlamentu.

V Senátu se mezitím už beztak těsná většina italského premiéra ještě ztenčila po demisi jednoho ze členů vládních koaličních stran. "Pokud to nezvládnu, odcházím domů," citoval premiéra italský deník Corriere della Sera.

Šéf levicových demokratů Piero Fassino vyzval koalici k jednotě a dodal, že nevidí žádný důvod k tomu, aby Prodiho pozice byla ohrožena.

Kontroverzní plán Telecomu Italia

Společnost Telecom Italia schválila reorganizační plán, jehož součástí je rozdělení podniku na firmu provozující pevné linky a na mobilního operátora. Proti tomu se postavila vláda kvůli možnému prodeji posledního mobilního operátora v italských rukou, divize TIM, cizincům.

Protestují i odbory, které požádaly vládu, jež má v Telecomu zvláštní právo veta, aby plánovanou restrukturalizaci zablokovala. Opozice to však považuje za "státní zásah, který je v rozporu s pravidly volného trhu". Strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho požádala, aby byla ustavena parlamentní komise, která by se zabývala případnými nesrovnalostmi. Případem už se začala zabývat prokuratura v Římě.

Reklama

Související témata:

Související články

V Itálii hlasují o federalizace země

Itálii čeká v neděli a pondělí test síly mezi novou levicovou vládou premiéra Romana Prodiho a pravicovou opozicí, vedenou bývalým předsedou kabinetu Silviem...

Výběr článků

Načítám