Hlavní obsah

Italská policie zatkla šéfa klanu mafie, který vraždil v Německu

ŘÍM

Italská policie v městečku San Luca v Kalábrii zatkla ve čtvrtek šéfa tamního klanu mafie Paola Nirtu. Je považován za iniciátora krvavých bojů mezi klany mafie, při nichž bylo zabito 20 osob včetně šesti Italů zavražděných loni v německém Duisburgu.

Foto: Profimedia.cz

'Ndrangheta stála i za loňskými vraždami v německém Duisburgu.

Článek

Do akce bylo nasazeno sto policistů, kteří po výsadku z vrtulníků zaútočili na starý dům v obci, v němž se Nirta skrýval. Neozbrojený mafiánský boss se ještě pokoušel uprchnout přes balkon, ale byl zadržen.

Muži postřílení loni v Německu patřili ke klanu Pelle-Vottari, s nímž klan vedený Nirtou soupeří o vedoucí vliv v kalábrijské mafii ´Ndranghetě. Organizace kontroluje především obchod kokainem v Evropě a vydělává na něm podle odhadů asi 44 miliard eur (přes bilión korun) ročně.

Po loňských vraždách v Německu bylo v souvislosti s tímto zločinem zadrženo již na 30 podezřelých, mezi nimi i Nirtův otec a bratr. Největší akce se konala loni na konci srpna.

Přímá odpovědnost za vraždy v Německu je připisována Nirtovu švagrovi Giovanimu Strangiovi, který je zatím stále na útěku. Podle policie byl masakr v Německu odpovědí skupiny Nirta-Strangio na předloňskou vraždu manželky Giovanniho Nirty.

San Luca je podle policie sídlem jednoho ze soupeřících klanů rozsáhlé mafiánské organizace ´Ndrangheta. Ta je v posledních letech silnější než proslulá sicilská Cosa Nostra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám