Hlavní obsah

Islámský šiřitel nenávisti se oháněl svobodou slova, ve Štrasburku neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na nenávistná internetová videa se nevztahuje svoboda slova, jak ji pojímá Evropská úmluva o lidských právech. K takovému závěru došel Evropský soud pro lidská práva v případu nenávistné salafistické skupiny Sharia4Belgium vedené Fouadem Belkacem.

Foto: Profimedia.cz

Fouad Belkacem

Článek

Belkacem byl v letech 2012 a 2013 belgickými soudy odsouzen mimo jiné k vězení a pokutě také na základě toho, že v několika případech vyzýval ve videích na YouTube k nenávisti vůči nemuslimům, k jejich diskriminaci a k násilí a útokům na ně.

Organizace Sharia4Belgium byla v Belgii v roce 2012 úřady rozpuštěna.

Oháněl se úmluvou, kterou sám porušoval

Belkacem si u soudu pro lidská práva stěžoval, že nikdy neměl v úmyslu vyzývat jiné k násilí, nenávisti a diskriminaci, ale že jen v souladu se svobodou slova a vyznání vyjadřoval své myšlenky a přesvědčení.

Tribunál takovou argumentaci smetl ze stolu s tím, že Belkacem se pokusil příslušné ustanovení úmluvy o lidských právech využít v rozporu s jeho původním záměrem. Svého práva na svobodu projevu totiž podle soudu používal způsobem, který šel zcela zjevně proti duchu celé úmluvy o lidských právech.

Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku byl zřízen roku 1959 jako orgán Rady Evropy, aby projednával právě možná porušení evropské úmluvy o lidských právech. Nejedná se o instituci Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám