Hlavní obsah

Inspektory OBSE zatím ukrajinští separatisté nepropustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavjansk/berlín

Šance na brzké propuštění inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je malá. Řekl to vůdce proruských separatistů ve východoukrajinském městě Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov v rozhovoru pro německý list Bild zveřejněném ve středu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov (vlevo) se zadrženými pozorovateli mise OBSE.

Článek

„Dnes přijede další zástupce OBSE a dál budeme jednat. Vedeme dobrý dialog, ale nemyslím si, že k propuštění dojde už dneska nebo zítra (ve čtvrtek),“ prohlásil podle deníku Ponomarjov. Jeho vyjádření bylo méně optimistické než v úterý, kdy si pochvaloval „významný pokrok“ a „produktivní jednání“ o osudu „válečných zajatců“. Pozitivní rozuzlení přitom očekával „v nejbližší době“.

Už v úterý Ponomarjov uvedl, že propuštění se domluví jen na základě dohody s OBSE. Nepodmiňuje je už výměnou za zatčené separatisty.

Jednání také nepodmiňuje odvoláním sankcí, které Evropská unie vyhlásila proti vůdcům povstaleckých skupin na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov

Německá kancléřka Angela Merkelová z Berlína opět naléhala na okamžité propuštění sedmi inspektorů zadržovaných od pátku, mezi nimiž je kromě čtyř Němců i jeden Čech. [celá zpráva]

Po setkání s japonským kolegou Šinzóem Abem dodala, že se Německo snaží o vyřešení problému „všemi diplomatickými kanály“. K tomu podle ní patří i jednání s Kremlem. „Rusko by mohlo udělat víc. Byla by to velmi důležitá známka snížení napětí,“ uvedla.

Ponomarjov však Bildu popřel, že by do situace kolem rukojmí zasahoval ruský prezident. „Doposud jsme žádný kontakt s Moskvou neměli. Tady neposlouchají Putina, jsme Doněcká lidová republika,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám