Hlavní obsah

Indické šperky ukradli z výstavy profesionálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky
Aktualizováno

Středeční krádež starých indických šperků z výstavy Poklady mughalů a maharádžů v benátském Dóžecím paláci byla dílem profesionálů. Zloději patrně pracovali na objednávku. Ve čtvrtek to oznámila benátská policie. Zlatá brož a náušnice měly podle ní hodnotu dvou až tří miliónů eur (76,5 miliónu Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indické šperky ukradli z výstavy profesionálové Video: AP

 
Článek

Exponáty pocházejí ze sbírky katarského šajcha Hamada bin Abdalláha Sáního, jemuž se za velmi krátkou dobu podařilo nashromáždit nejdůležitější soukromou kolekci indických historických šperků.

Policejní šéf Vito Gagliardi ve středu uvedl, že na místě byli podle kamerových záznamů nejméně dva pachatelé. Ve čtvrtek dodal, že skleněná vitrína, z níž zloději šperky odcizili, byla otevřena bez použití násilí. Alarm se kromě toho ozval příliš pozdě, takže se zloději mezitím stihli vmísit do davu na náměstí svatého Marka.

Gagliardi zopakoval, že šperky bude těžké prodat na černém trhu, protože jsou příliš známé. Podle něj je pravděpodobné, že z nich budou vyňaty drahé kameny, které poté budou prodány zvlášť.

Foto: Andrea Merola, ČTK/AP

Dveře do síně, kde byly vystavené šperky na výstavě Poklady Mughalů a maharádžů

Do Benátek byli podle Gagliardiho okamžitě povoláni experti z Říma: „Je zásadní zjistit, kde přesně byla chyba v bezpečnostním systému.”

Fotografie ukradených šperků byly poslány do Londýna majitelům, aby je identifikovali a ocenili.

Výstava Poklady mughalů a mahárádžů Italům poprvé představila 270 indických šperků z období od 16. do 20. století a klenotů, které se jimi inspirovaly. Ukradené šperky představovaly jen drobný příspěvek k celé výstavě, uvedli experti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám