Hlavní obsah

Ind si stěžuje na nelidské české vězení. V USA jej viní z plánování vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nelidské podmínky v českém vězení si stěžuje indický občan Nihil Gupta. Ten byl 30. června zatčen v Praze kvůli obvinění, že ve Spojených státech plánoval nájemnou vraždu sikhského separatisty. Gupta vinu odmítá a tvrdí, že je obyčejný podnikatel, kterého si spletli s někým jiným. O případu muže, kterému nyní hrozí vydání do USA, informoval americký list The Washington Post (WP).

Foto: Profimedia.cz

Sikhský separatista Gurpatwant Singh Pannun, který byl podle amerických úřadů terčem plánovaného atentátu

Článek

Gupta do Česka přicestoval „kvůli turistice a kvůli prozkoumání nového trhu pro svou řemeslnou výrobu“, tvrdí podle WP jeho právnička Rohini Musaová, která se s případem obrátila na indický nejvyšší soud s žádostí, aby zabránil Guptovu vydání z Česka do USA. Dodala, že její klient byl na letišti neoprávněně zatčen a poté tři hodiny vyslýchán v autě.

Hinduista dostal hovězí, tvrdí advokátka

Právnička si podle WP indickému soudu také stěžovala na nelidské podmínky v českém vězení s tím, že „zbožný hinduista a vegetarián“ Gupta dostával po dobu 10 či 11 dnů pouze nevegetariánské jídlo „včetně hovězího a vepřového“. Svého klienta přitom líčila jako podnikatele, kterého si spletli s jinou osobou a který se nedopatřením dostal do „křížové palby“ mezi Spojenými státy a Indií.

Ind zadržený v Praze žádá, aby indická vláda zabránila jeho vydání do USA

Evropa

Musaová si též stěžovala, že její klient dostal kvůli „nepatřičnému vlivu amerických úřadů“ špatné právní rady od advokáta, který byl Guptovi v Česku přidělen krátce po zadržení.

Foto: Profimedia.cz

Přeškrtnutý portrét Gurpatwanta Singha Pannuna, údajného terče plánovaného atentátu, na demonstraci v Dillí

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka podle WP řekl, že resort nemá žádné informace ohledně nevhodné stravy ani od Gupty a jeho advokátů nedostal žádnou takovou stížnost. Upozornil také, že indické soudy nemají v případu žádnou pravomoc.

Pražský městský soud koncem listopadu rozhodl, že Guptu lze do USA vydat, Ind proti tomu obratem podal stížnost. Konečné slovo v těchto otázkách má přitom ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Zacíleno na sikhské separatisty

Z čeho je přesně Ind v USA obviněn? Podle obžaloby zveřejněné federálním soudem na Manhattanu Guptu najal nejmenovaný indický činitel, aby sehnal nájemného vraha na likvidaci sikhského separatisty Gurpatwanta Singha Pannuna. Tento americko-kanadský občan, kterého indická vláda považuje za teroristu, se veřejně zasazuje o vznik sikhského státu nezávislého na Indii.

Z dokumentu též plyne, že plánovaný atentát na Pannuna kriminalisté zmařili, když Gupta nevědomky kontaktoval informátora amerických úřadů.

Případ je přitom dáván do souvislosti s vraždou dalšího sikhského separatisty Hardeepa Singha Nijjara, který byl 18. června zastřelen v Kanadě. Nejmenovaný indický činitel krátce po jeho vraždě poslal Guptovi fotografii zkrvaveného Nijjarova těla a dva dny poté dodal, že nyní je „prioritou“ Pannuna.

Vražda sikhského předáka v Kanadě vyvolala roztržku s Indií

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám