Hlavní obsah

Ikea čelí obvinění, že využívala východoněmecké politické vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská nábytkářská firma Ikea čelí rostoucímu skandálu s využíváním práce východoněmeckých politických vězňů. Podrobnosti má přinést chystaná reportáž švédské televizní stanice STV, o níž informoval list Daily Mail. Ikea obvinění prověřuje, ale zatím nenašla nic, co by to potvrzovalo.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

Poprvé se obvinění objevilo už loni v září, kdy o něm napsal list Daily Telegraph. [celá zpráva]

Ikea původně obvinění zcela odmítla, ale pak je začala sama prošetřovat. Nábytkářská firma nyní uvádí, že hovořila s lidmi, kterých by se to tehdy mohlo týkat.

„Nemáme nic, co by naznačovalo, že bychom žádali, aby pro nás pracovali vězni, nebo že bychom o tom věděli,“ uvedla manažerka společnosti pro sociální otázky Jeanette Skjelmosová.

„Nyní se zaměřujeme na to, k čemu všemu mohlo dojít, aniž bychom o tom věděli,“ dodala a uvedla, že k tomu ale společnost potřebuje dokumenty z archivu Stasi.

Televize cituje ze svazků Stasi

Televize se odvolává na záznamy východoněmecké tajné služby Stasi. Ikea měla ještě před pádem komunismu továrny v NDR. Během sedmdesátých let jich tam postavila 65. Jedna je poblíž věznice ve Waldheimu, kde se vyráběly pohovky Klippan.

Bývalý šéf věznice řekl, že vězeňská práce se týkala výroby nábytku.

O těžké práci v tamní věznici už loni mluvil Hans Otto Klare, odsouzený za pokus o útěk do SRN.

Vazba zakladatele na ultrapravici

Zakladatel společnosti Ikea Ingvar Kamprad měl podle dokumentů Stasi prohlásit, že využívání práce vězňů „bylo v zájmu každé společnosti“. To uvedl už loni list Daily Telegraph.

Kamprad založil Ikeu ve svých sedmnácti letech v roce 1943. V roce 1942 se stal členem švédské skupiny Nové švédské hnutí propagující nacismus a získával nové členy pro příbuzný Švédský svaz mládeže. Se švédským fašistou Perem Engdahlem se stýkal i po válce. V roce 1950 ho pozval na svatbu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám