Hlavní obsah

Hrozí druhá černobylská katastrofa? Obří požár je kilometr od elektrárny

Novinky, jky

Celá Ukrajina začíná vyjma počtu nakažených novým koronavirem s velkým neklidem sledovat také lesní požáry v okolí Černobylské jaderné elektrárny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár u ČernobyluVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z touroperátorů varuje, že jedno z ohnisek požáru je již na pokraji opuštěného města, kde pracovníci elektrárny před jadernou katastrofou žili. Tvrdí, že jsou plameny jen dva kilometry od místa, kde se uskladňoval nejnebezpečnější odpad z elektrárny.

Lesní požáry v uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny zuří zhruba deset dní. Stále se je nedaří dostat pod kontrolu a začínají navíc představovat značné riziko s tím, jak se stále více přibližují samotné jaderné elektrárně Černobyl. Podle zdrojů agentury Reuters má největší požár plochu 34 000 hektarů a další, který má být jen kilometr od elektrárny, zabírá plochu 12 000 hektarů.

Foto: Mapy.cz

 

Yaroslav Emelianenko z cestovní agentury Chernobyl-Tour uvádí, že požár je již na hranici města Pripjať. To navštívilo jen v roce 2018 více než 70 tisíc lidí a v loňském roce byl počet turistů ještě výrazně vyšší vzhledem k velkému úspěchu seriálu HBO, který se nehodě v jaderné elektrárně věnoval.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z jedné z výškových budov v Pripjati směrem na požár.

Emelianenko uvádí, že by šlo mimo jiné i o značný ekonomický problém, protože z organizovaných výletů do této oblasti plynou značné příjmy velkému množství lidí i celé ukrajinské ekonomice.

Nasazena těžká technika

Požár se od počátku šíření elektrárně značně přiblížil i navzdory tomu, že s ním údajně bojuje už více než 300 hasičů a nasazena byla i těžká technika včetně šesti hasicích helikoptér a letadel.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z jedné z výškových budov v Pripjati. Zakroužkován je nový kryt Černobylské jaderné elektrárny.

„Pracovali jsme celou noc, kolem elektrárny jsme vykopávali jámy, abychom ji uchránili od plamenů. Nemůžeme ale říci, že bychom měli požár pod kontrolou,“ uvedla vedoucí ukrajinské státní agentury spravující uzavřenou zónu Kateryna Pavlovová.

Zvýšená radiace

O to, zda a nakolik stoupla úroveň radiace v oblasti požárů, se zdroje víceméně přou. Je však logické, že vzhledem k tomu, že je půda v některých částech uzavřené zóny silně kontaminována radiací, musela se úroveň radiace v ovzduší nějak zvýšit.

Vedoucí ukrajinské ekologické inspekce Egor Firsov krátce po vypuknutí požáru informoval, že v blízkosti plamenů stoupla radiace až 16krát. Kyjevská správa ochrany životního prostředí ale uvedla, že šlo o dočasný stav výhradně v bezprostředním ohnisku. Co by však nastalo, kdyby plameny zachvátily samotnou elektrárnu či sklad jaderného odpadu, o tom se nehovoří.

Čtyři dny do katastrofy: Opuštěný Černobyl? Ale kdeže

Cestování

Požár způsobil 27letý muž, který pro zábavu zapaloval trávu. Když plameny začal rozfoukávat vítr, nepodařilo se mu své dílo včas uhasit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám