Hlavní obsah

Hollande se shodl s Merkelovou, Putinem a Porošenkem na nutnosti udržet příměří na Ukrajině

Paříž/Moskva

Příměří na východě Ukrajiny se musí udržet, aby vytvořilo příznivé podmínky pro vyřešení politických problémů spjatých s urovnáním konfliktu, apeloval francouzský prezident François Hollande na Rusko a Ukrajinu během telefonického rozhovoru s prezidenty obou zemí Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem a také německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušník sil doněckých separatistů kontroluje budovu poškozenou při bojích.

Článek

O telefonátu mezi nejvyššími představiteli „normandské čtyřky” informoval Elysejský palác a Kreml. Název se bere od toho, že první jednání této čtveřice o ukrajinském konfliktu se uskutečnilo při oslavách 70. výročí vylodění Spojenců v Normandii v červnu 2014. Později v běloruském Minsku dospěla jednání až k uzavření mírových dohod, které dosud nebyly naplněny, z čehož se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

Hollande, jehož mandát vyprší za měsíc, zdůraznil, že normandský formát nemá alternativu, a vyzval k jeho zachování, aby se předešlo excesům se zničujícími následky. Hollandovi partneři vyjádřili naději, že budou pokračovat ve snaze o nastolení míru na Ukrajině v normandském formátu i po prezidentských volbách ve Francii. Vybídli také k oživení úsilí o výměnu všech zajatců mezi znepřátelenými tábory.

„Nehledě na příměří separatisté kontrolovaní Kremlem během Velikonoc ostřelovali ukrajinské pozice ve 22 případech a zranili dva ukrajinské vojáky,” poznamenal list Ukrajinska pravda na svém webu. Povstalecká agentura DAN naopak vyčetla ukrajinské armádě, že o svátcích ostřelovala z minometů severní předměstí Doněcka, hlavní bašty separatistů.

Konflikt na východu Ukrajiny propukl v dubnu 2014, po ruské anexi Krymu, následující po svržení proruského prezidenta v Kyjevě. Od té doby si vyžádal okolo 10 000 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, zatímco Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám