Hlavní obsah

Hladina Temže stoupla na rekordní výši

Londýn

Hladina Temže dosáhla v pondělí rekordních úrovní a očekává se, že dále poroste. V hrabství Surrey u Londýna voda podle webu BBC ohrožuje 2500 domů a situace podél Temže je vážná také ve vedlejším hrabství Berkshire. Stoupá i hladina v zaplavené oblasti Sommersetu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nebezpečně vysoká hladina Temže

 
Článek

„Temže se zvedá na úrovně, jaké jsme neregistrovali velmi mnoho let. Přes noc se to zhoršilo. Nejedná se jen o záplavy, je to i spodní voda. Půda je tak nasycená, že z ní vystupuje voda. Takže je to těžké,“ řekl podle BBC ředitel drah Network Rail Robin Gisby, podle něhož se řeky sledují na stovkách míst v Anglii, protože některá spojení už byla kvůli povodním přerušena.

„Vidíme, jak se Temže dále zvedá, a bude to pokračovat – rozhodně v nejbližších dnech. Na úterý a středu se předpovídají další deště,“ řekl představitel agentury pro životní prostředí Howard Davidson. Hladina je na úrovních, na nichž byla naposledy v osmdesátých letech.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Temže zaplavila hřbitov u kostela všech svatých v Marlowě

Pondělí má být podle místních meteorologů nejsušším dnem týdne, ale hladiny řek se budou dále zvedat v důsledku další přitékající vody z dosavadních silných dešťů. V úterý má opět pršet, napadne 20 až 40 mm vody.

Armáda pomáhala v noci budovat v postižených oblastech hráze ve snaze odklonit záplavové vody od lidských obydlí. Podle úřadů jsou nyní životy lidí ohroženy na nejméně 14 místech jihozápadní Anglie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám