Hlavní obsah

Hizballáh používá Německo jako svou základnu

Berlín

Šíitské libanonské hnutí Hizballáh používá Německo jako centrum svých evropských operací včetně pašování drog s cílem získat peníze pro svou činnost, uvedl v pátek list Tagesspiegel s odvoláním na bezpečnostní zdroje. V Německu podle něj působí asi 1050 členů a podporovatelů hnutí, z nichž 250 je v Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Hizballáhu.

Článek

Podle listu je na skupinu napojeno i třicet mešit v Německu. Hlavním úkolem evropských rezidentur je získávat peníze pro hnutí jak z různých sbírek, tak z nelegální činnosti včetně pašování drog přes přístavy v Rotterdamu, Antverpách a Hamburku. Na starosti mají i praní špinavých peněz. Prostředky odeslané do Libanonu se používají na pořizování zbraní a možná i na některé útoky, uvedl izraelský server Ynet.

V Německu je zakázáno jen vojenské křídlo Hizballáhu, které je označováno jako teroristické, ale ne samotná organizace, která je jednou z parlamentních stran v Libanonu, bez níž nejde sestavit vládu. V Německu se však uvažuje i o zákazu celého hnutí, které je podporované z Íránu. Mohlo by se o něm jednat už tento týden, uvedl časopis Der Spiegel, který o tom informoval s odvoláním na ministerstva zahraničí, vnitra a spravedlnosti.

Řecko zadrželo Libanonce podezřelého z únosu amerického letadla v roce 1985

Evropa

Hizballáh je zapojen do syrské občanské války na straně vládních sil Bašára Asada a zřejmě podporuje palestinský Islámský džihád, který ostřeluje Izrael raketami.

Hizballáh nyní čelí kritice i proto, že jeho příslušníci v Libanonu minulé pondělí napadali demonstranty protestující proti vládě a politickým elitám. Členové Hizballáhu na ně útočili železnými tyčemi a zasáhnout musela i policie a armáda, která obě strany oddělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám