Hlavní obsah

Higgsovi o zisku nobelovky řekla kolemjdoucí na ulici

– Londýn

Nový držitel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs řekl, že o svém ocenění nevěděl až do chvíle, kdy mu jedna známá žena na ulici poblahopřála. Britský vědec, který prý u sebe nenosí mobil, to v pátek uvedl na tiskové konferenci ve svém prvním veřejném vyjádření od pondělního udělení ceny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peter Higgs na záběrech z loňského rokuVideo: Reuters

 
Článek

Když se fyzik v pondělí vracel v Edinburghu z oběda, vystoupila z auta jedna jeho bývalá sousedka, která se o novém nositeli Nobelovy ceny dozvěděla od dcery v Londýně.

"Poblahopřála mi a já se jí zeptal, k čemu vlastně. Vše jsem pořádně pochopil, až když jsem přišel domů a začal číst vzkazy," vyprávěl vědec. Z ceny je prý nadšený.

Vysvětlil, že s cenou již nepočítal, protože na ni zatím marně čekal od své nominace v roce 1980. Byl prý již mnoho let přesvědčený, že se ocenění svého bosonu nedožije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peter Higgs na záběrech z loňského rokuVideo: Reuters

Nobelovu cenu dostal Higgs spolu s belgickým vědcem Françoisem Englertem za teoretický objev nové subatomární částice, takzvaného Higgsova bosonu. Higgsův boson potvrzuje platnost současné teorie vzniku vesmíru a vysvětluje, jak získaly ostatní částice hmotnost. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Laureát Nobelovy ceny Higgs se ztratil

Brit Peter Higgs (84), jenž v úterý získal spolu s belgickým kolegou Françoisem Englertem Nobelovu cenu za fyziku, je právě takový, jak si literatura...

Výběr článků

Načítám