Hlavní obsah

Haider za peníze tančil, jak Saddám pískal, tvrdí rakouský podnikatel

– Vídeň

Skandál okolo těsných vztahů zesnulého rakouského ultrapravicového politika Jörga Haidera s vůdci pochybných arabských režimů se rozrůstá. Podnikatel Franz Limpl, který organizoval Haiderovy cesty za Husajnem do Iráku, potvrdil, že rakouský politik od něj dostal peníze pro svou stranu, ale také pomáhal vylepšovat obraz iráckého diktátora ve světě.

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Jörg Haider

Článek

Franz Limpl odpověděl týdeníku Profil na dotaz, zda Haider od Saddáma dostal peníze zcela jednoznačně: „Jo, vím, že za to byly zaplacené peníze. Nemám informace o přesných sumách, které byly předány. To měl vždy na starosti Haiderův sekretář Karl Heinz Petritz. Měl jsem pocit, že Haider sám s ním nechtěl mít oficiálně nic společného."

I k sumám, které Haiderově straně Svobodných předával irácký obchodník ve Vídni, se ale Limpl nakonec vyjádřil: „Co jám vím, při první návštěvě to bylo 500 000 dolarů. Petritz se pak v mém domě v Bagdádu rozčiloval, že je to příliš málo. Počítal s miliónem až dvěma. Pořád říkal, že se musí naplnit prázdná stranická kasa. Po druhé návštěvě to byly dva milióny. Saddám se mě pak ptal, jestli částka byla v pořádku."

"To jsou naprosto nesmyslná tvrzení. Pan Limpl fantazíruje. Ani Haider, ani já jsme nikdy peníze z Iráku nedostali. Podám žalobu," reagoval pro týdeník Profil Petritz podle ČTK.

Husajn platil i za Haiderovo vyjádření v televizi

Podle Limpla Saddám stál i za legendárním rozhovorem Haidera pro televizi Al-Džazíra, kde korutanský hejtman řekl, že nevidí Irák jako říši zla a že by se arabské země měly vymanit ze závislosti na USA. „Bez pochyb tomu tak bylo. Po interview přišla další platba, ale její výši neznám,“ řekl Limpl.

Irácký diktátor podporoval i další projekty

Limpl dále uvedl, že Husajn také podpořil Irácko-rakouskou společnost, založenou Ewaldem Stadlerem, který se jedné z návštěv v Bagdádu účastnil a měl též dostat nějaké peníze. [celá zpráva]

Irácký diktátor finančně podpořil i léčbu iráckých dětí v Klagenfurtu.

Brání se i Stadler. Tvrdí, že dokument o financích pro Haidera a irácko-rakouskou společnost je padělek. Uvedl, že peníze z Iráku byly na léčbu iráckých dětí. Limpl magazínu řekl, že na léčení byly ale jiné peníze.

Limpl stál v pozadí návštěv Haidera v Bagdádu

Limpl přiznal, že návštěvy sám pomáhal organizovat. Od roku 1981 působil v Bagdádu jako obchodník a kontakty získával přes irácké ministerstvo průmyslu. „Měl jsem jedenáct let vztahy s iráckým státem a prakticky jsem se znal s celou bývalou špičkou státu včetně Saddáma Husajnam," řekl Limpl.

„V jednom osobním rozhovoru s Husajnem jsem navrhl, že spojení s mezinárodně známým Jörgem Haiderem by v Evropě pozitivně ovlivnilo obraz Iráku i Husajna," dodal. Současně ale dodal, že všechny aktivity podnikal bývalý irácký velvyslanec ve Vídni.

Limpl se s Haiderem znal přes 25 let. Limplova žena byla v Korutanech poslankyní zemského sněmu za Haiderovu Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). Když Haider stranu opustil a založil Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), následovala ho.

Haider, který se na podzim 2008 zabil při autonehodě, byl v roce 2002 v Iráku celkem třikrát.

Dokumentů je více

Profil už dříve zveřejnil dokument potvrzující platbu Iráku Haiderovi. Když ale deník Die Presse arabský dokument otištěný v Profilu předložil iráckému ministerstvu vnitra, šéf, který ho před dvěma lety měl parafovat, jeho pravost popřel.

Rakouští vyšetřovatelé nalezli letos v únoru při domovní prohlídce deník někdejšího generálního tajemníka FPÖ Waltera Meischbergera. Píše v něm o penězích pro Haidera z Libye a Iráku a o následných tocích financí do Lichtenštejnska a Švýcarska.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám