Hlavní obsah

Gruzínci protestují proti zákonu v ruském duchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi zasáhly tvrdé protesty odpůrců návrhu kontroverzního zákona, který po ruském vzoru donutí nevládní organizace a nezávislá média, jež budou mít nejméně pětinu příjmů z ciziny, označit se za zahraniční agenty. Podle kritiků zákon, který poslanci schválili v prvním čtení, omezuje svobodu slova a potlačuje lidská práva. Policie proti demonstrantům nasadila před parlamentem vodní děla.

Gruzínci protestují proti zákonu v ruském duchuVideo: Reuters

 
Článek

Proti demonstrantům, kteří mávali vlajkami EU a Gruzie, byla použita zásahová policie i pepřový sprej. Na záběrech byli vidět lidé, již upadli na zem nebo silně kašlali.

Foto: Zurab Tsertsvadze, ČTK/AP

Odpůrci návrhu zákona o zahraničních agentech v Gruzii

„Všichni víme, že je zákon ruský,“ řekl jeden z demonstrantů agentuře Reuters. „Nechceme být součástí postsovětského prostoru, chceme být součástí Evropské unie, chceme být prozápadní,“ dodal.

Prezidentka Salome Zurabišviliová ze sídla OSN v New Yorku vzkázala, že podporuje demonstranty, neboť reprezentují to, co sama označuje za svobodnou Gruzii, jež vidí budoucnost v Evropě.

Foto: ČTK/AP

Policie nasadila v Tbilisi proti demonstrantům vodní děla.

„Je za mnou socha Svobody, která je symbolem toho, za co Gruzie vždy bojovala a kvůli čemu jsme dospěli až k dnešku. Jsem spolu s vámi, protože dnes ztělesňujete svobodnou Gruzii,“ prohlásila podle agentury TASS.

V parlamentu se však pro vyjádřilo 76 poslanců podporujících vládnoucí populistickou stranu Gruzínský sen. „Pro je 76 hlasů, 13 je proti. Návrh zákona byl přijat v prvním čtení,“ prohlásil předseda 150členného parlamentu Šalva Papuašvili.

Foto: Zurab Tsertsvadze, ČTK/AP

Demonstranti pálili na policisty petardy

V úterý poslanci schválili v prvním čtení nejen zákon, že se za zahraniční agenty mají označit organizace, u nichž více než pětina příjmů pochází ze zahraničí, ale také zákon požadující registraci „zahraničních agentů“.

Oba předložila protizápadní strana Moc lidu, která je blízkým spojencem Gruzínského snu.

Zákon rozdělil gruzínskou společnost. Jeho projednávání ve výboru skončilo v pondělí pěstním soubojem.

Návrh zákona je v zahraničí odsuzován, Gruzii by totiž zařadil po bok nedemokratických postsovětských zemí, jako je Bělorusko, Tádžikistán nebo Ázerbájdžán.

Podle opozice je zákon v ruském duchu, má potlačit občanskou svobodu a nezávislá média a omezit svobodu projevu.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Vymývání oka gruzínského demonstranta

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price zákon označil za ohromný krok zpět. Dal najevo, že u amerického vedení vyvolává návrh zákona obavy a „mohl by silně zasáhnout práva, která jsou klíčová pro aspirace gruzínského lidu“.

Brusel v současné době posuzuje žádost Gruzie a vstup do EU, proti čemuž se již ohradilo Rusko.

Závislost Gruzie na Rusku je bezpečnostní riziko, upozorňuje náměstek Kurfürst

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám