Hlavní obsah

Greta si nedá pokoj. Policie ji zase odvlekla, pár hodin předtím dostala pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou v pondělí odvlekli policisté z protestní blokády v jihošvédském městě Malmö. Stalo se tak jen několik hodin poté, co ji tamní soud za neuposlechnutí policejního příkazu během podobného protestu z minulého měsíce uložil pokutu.

Greta si nedá pokoj. Policie ji zase odvlekla, pár hodin předtím dostala pokutuVideo: AP

 
Článek

Dvacetiletá Thunbergová, která je nejznámější tváří protestů klimatických aktivistů po celém světě, během soudního řízení přiznala, že neuposlechla policejní příkaz, ale odmítla že by porušila zákon, a hájila se tím, že jednala z nutnosti. „Je absurdní, že ti, kdo jednají v souladu s vědou, by za to měli platit,“ řekla podle agentury Reuters u okresního soudu v Malmö.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Greta si nedá pokoj. Policie ji zase odvlekla, pár hodin předtím dostala pokutu

Thunbergová a další aktivisté zablokovali 19. června silnici pro nákladní vozy s ropou v přístavu Malmö. U soudu se ocitla kvůli neuposlechnutí výzvy policie, aby komunikaci uvolnila. Po pondělním vynesení rozsudku Thunbergová a další aktivisté zamířili zpět do přístavu v Malmö, odkud je policie znovu odvezla kvůli blokování dopravy.

Tisícová pokuta

„Věřím, že jsme v nouzi, která ohrožuje životy, zdraví a majetek. Bezpočet lidí a komunit je ohroženo krátkodobě i dlouhodobě,“ hájila už dříve Thunbergová svůj postup. Soud jí nařídil zaplatit 1500 švédských korun (zhruba 3100 Kč) a dalších 1000 korun švédskému fondu pro oběti trestných činů.

Výši pokuty stanovil soud v poměru k prokázaným příjmům Thunbergové. Za neuposlechnutí policejního příkazu přitom hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců.

Greta stanula ve Švédsku před soudem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám