Hlavní obsah

Gorbačov: Konflikt zahájila Gruzie

CNN, BBC, aš, Novinky
NEW YORK/TBILISI
Aktualizováno

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov uvedl v programu americké televize CNN, že není pochyb o tom, že konflikt v Jižní Osetii vyprovokovala Gruzie. Gruzínský prezident Michail Saakašvili toto vyjádření označil za lež.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Michail Gorbačov

Článek

Michail Gorbačov byl hostem pořadu moderátora Larryho Kinga. Ruský zásah obhajoval jako odpověď na “zničení“ města Cchinvali. "Použili moderních zbraní proti malému městu, proti spícím lidem. To je barbraský útok,“ zhodnotil Gorbačov postup Gruzie.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili v témže pořadu Gorbačovova slova odmítl. Byl prý "zcela šokován“, že Gorbačov může v televizi říkat "takové ospravedlňující lži a nepravdy“.

:. V Cchinvali sbírají mrtvá těla obětí bojů.foto: ČTK/AP

Při útoku gruzínských sil bylo zabito deset příslušníků ruských mírových sborů, uvedla v poslední upřesňující bilanci ruská tisková agentura Interfax, což naznačuje, že gruzínský útok nemusel být tak ničivý.

Podle Gorbačova ale Západ neviděl brutalitu gruzínského zásahu: "Západní televize neukazovaly, co se stalo v Cchinvali. Až teď začínají ukazovat obrazy ničení. Tyto obrázky mi ukázaly, že šlo o plánovanou akci. A z výsledků chtějí obviňovat Rusko."

I reportér CNN, který se ve čtvrtek dostal do Cchinvali, byl šokován tím, kolik budov je ve městě zničeno. Podle něj je Cchinvali "z větší části opuštěné a zůstává v něm jen pár lidí, kteří se snaží střežit své domy".

Rusko porušovalo ženevskou konvenci

Z ničení a brutality se však obviňují obě strany. Saakašvili opět zopakoval, jak brutálně jednala ruská vojska v Gruzii. Podle něj porušovala ženevskou konvenci.

Místa bojů a postupu ruských sil foto: Právo/ti

"Tento člověk, pan Gorbačov pomáhal zničit království KGB. A on je nyní jedním z těch, kdo obhajují, co lidé KGB teď dělají v mé zemi. Vaše ostuda, pane Gorabčov, za obhajobu systému vlády, který jste pomáhal porazit a proti němuž jste bojoval v čele Sovětského svazu,“ vzkázal Saakašvili Gorbačovovi.

Boje v Gruzii ohrozily vzájemné vztahy USA a Ruska

Gorbačov uvedl, že Spojené státy ohrožují křehké vztahy s Ruskem, když podporují Gruzii.

Do Gruzie zamířila americká ministryně Condoleezza Riceová, která se setká s prezidentem Saakašvilim. Ve Francii se setkala s prezidentem Nicolasem Sarkozym, jenž příměří domluvil. Uvedla, že USA i Francie podporuji území jednotu Gruzie a obvinili Rusko, že nerespektuje příměří.

"Gruzie, jejíž územní celistvost, nezávislost a suverenitu plně respektujeme, musí být schopna vrátit se k normálnímu životu," řekl Riceová.

:. Abcházský prezident Sergej Bagapš a jihoosetský Eduard Kokojev (vpravo)foto: ČTK/AP

Prezidenti separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie ale budou v pátek jednat v Moskvě o uznání své nezávislosti. “Jsem přesvědčen, že je nemožné přesvědčit Jižní Osetii a Abcházii, aby souhlasili s tím, že budou donuceny být opět součástí gruzínského státu,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj už nemá cenu mluvit o zachování územní celistvosti Gruzie.

Z obsazeného Gori stále utíkají civilisté

Spojené státy opakovaně daly najevo že ruská "agrese“ může nadlouho poškodit vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Ruská vojska se zatím nestáhla

V Gruzii navíc stále zůstávají ruská vojska. Stahování vázne. Ve městě Gori, odkud Gruzie vyslala jednotky do Jižní Osetie, jsou stále ruští vojáci. Nepředali město do rukou gruzínské policie. Ve městě se nepodařilo ani ustavit společné ruskogruzínské bezpečnostní síly, které by dohlížely na pořádek. Ruské jednotky jsou podle CNN i v přístavním městě Poti a u města Senaki.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám