Hlavní obsah

Gayové v Británii budou moci darovat krev

Novinky, BBC, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Homosexuální a bisexuální muži budou moci v Británii nově darovat krev za předpokladu, že jsou v dlouhodobém vztahu. Britská vláda uvolnila pravidla pro dárcovství, což označila za „historickou změnu”.

Foto: Profimedia.cz

Z darování krve jsou nějakou dobu vyloučení nejen homosexuálové, kteří měli pohlavní styk, ale například i ti, co se dali tetovat. Ilustrační foto

Článek

Nová pravidla pro dárcovství krve se budou zaměřovat na individuální chování potenciálních dárců. Dosud platil plošný zákaz pro muže, kteří měli v posledních třech měsících sex s jiným mužem.

Státy ruší přísná omezení pro homosexuální dárce krve. Ledy prolomil koronavirus

Zahraniční

Jak uvádí stanice BBC, na jedince, kteří jsou v dlouhodobém homosexuálním vztahu, už nebudou restrikce ohledně dárcovství platit. Změna zákona bude platit od léta 2021.

Zrušit omezení doporučil poradní orgán vlády, který se zabývá bezpečností transfuze. K závěru došel poté, co organizace FAIR (sdružující charity na darování krve a LGBT skupiny - pozn. red.) vydala závěrečnou zprávu uzavírající několikaměsíční výzkum.

FAIR doporučila řadu opatření, která by postihovala „vysoce rizikové chování” u všech skupin obyvatelstva, nejen u homosexuálů.

Progresivní konzervativci

Všichni dárci, kteří měli za poslední tři měsíce jednoho sexuálního partnera, budou moci darovat krev nezávisle na svém pohlaví, pohlaví svého partnera či typu sexuálního styku.

„Na začátku tohoto roku apelovala Národní zdravotní služba (NHS), že potřebuje 68 tisíc nových mužských dárců krve. Dnes byla tato výzva vyslyšena jednou z nejvíce průkopnických politik ohledně dárcovství krve na světě,” napsal ve svém článku britský konzervativní poslanec Stuart Andrew, který se otevřeně hlásí k homosexualitě.

Reformu ocenil na Twitteru i ministr zdravotnictví Matt Hancock. Tato „progresivní” agenda podle něj zajišťuje rovnost a ochraňuje životy.

Reklama

Výběr článků

Načítám