Hlavní obsah

Gašparovič vrátil poslancům zákon o vlastenectví

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Ivan Gašparovič vrátil parlamentu zákon o vlastenectví, na jehož základě se mělo každé pondělí začít vyučování státní hymnou. Zákon tak od 1. dubna platit nebude.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič

Článek

Prezident zdůraznil, že nemá výhrady vůči obsahu zákona, ale vadila mu navrhovaná platnost od prvního dubna. „Toto datum bylo zdrojem výsměchu,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci.

O odklad podpisu prezidenta požádal premiér Robert Fico, podle pozorovatelů kvůli červnovým volbám. Zavedení zákona do praxe od prvního dubna by podle premiéra způsobilo potíže školám, které by neměly dostatek času se připravit. Zároveň by se do prvního září upřesnilo, kdo zaplatí školám náklady na nákup vlajek a ostatních státních symbolů do tříd.

Gašparovič věří, že zákon bude od září platit.

Vlastenecký zákon z dílny vládní Slovenské národní strany Jána Sloty narazil u části Slováků na odpor. Ustanovuje, že žáci a studenti základních a středních škol budou každé pondělí na začátku vyučování poslouchat slovenskou hymnu, třídy budou vyzdobeny státními vlajkami, státním znakem, textem hymny a preambulemi ústavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám