Hlavní obsah

Francouzští zemědělci traktory a kombajny dál blokují okolí Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzští zemědělci v úterý zahájili druhý den blokády strategických tras v okolí Paříže a na dalších místech země. Snaží se dotlačit vládu premiéra Gabriela Attala, který je ve funkci necelý měsíc, aby oznámil další ústupky. K tomu by mohlo dojít po úterním setkání zástupců vlády se zemědělskými odboráři. Francouzská vláda se například již vzdala plánu na zvýšení daně na naftu pro zemědělské účely.

Požáry českých kamionů ve FranciiVideo: Jaroslav Franc

 
Článek

Šéfové hlavních francouzských zemědělských svazů tvrdí, že dosavadní kroky nejsou dostačující.

Požadují rovné podmínky pro levné produkty dovážené z Ukrajiny či zemí jihoamerického sdružení volného obchodu Mercosur. Kritizují i požadavky spojené s přechodem EU k ekologičtějšímu zemědělství.

Protesty zemědělců ve FranciiVideo: AP

Zemědělci v pondělí nasadili do akce, kterou označili za „obléhání“ Paříže, stovky traktorů, přívěsů, a dokonce i rachotících kombajnů, které ověsili transparenty s nápisy „Bez zemědělců nejsou potraviny“ a „Náš konec by pro vás znamenal hladomor“.

Někteří z nich přijeli se zásobami jídla, vody a stanů, aby zůstali na barikádách, pokud vláda neustoupí.

„Přišli jsme bránit francouzské zemědělství,“ tvrdil Christophe Rossignol, 52letý zemědělec podnikající v ekologickém sadařství.

Traktory východně od Paříže byly zaparkovány tak, aby při pohledu ze vzduchu napodobovaly pšeničný klas. „Jdeme z krize do krize,“ citoval jej web France 24.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Celonárodní protest farmářů ve Francii

V úterý ráno se konvoj asi 200 traktorů z jihu země vydal směrem k největšímu trhu s čerstvými produkty na světě Rungis. Pařížské letiště fungovalo bez problémů.

Francouzský prezident Emanuel Macron se kvůli situaci v pondělí mimořádně sešel s ministry. Ve čtvrtek o ní bude jednat v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

V Polsku protestovali zemědělci, po celé zemi blokovali s traktory silnice

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám