Hlavní obsah

Francouzská vláda rozpustila radikální ekologickou organizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Radikální ekologickou organizaci Soulèvements de la Terre (Povstání Země, SLT) rozpustila ve středu francouzská vláda. Podle stanice France 24 členové organizace zosnovali několik útoků na infrastrukturu, kterou považují za škodlivou pro životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Členové Soulèvements de la Terre (Povstání země) se v sobotu 17. června zapojili do boje ekologických aktivistů s policií na demonstraci proti budování rychlostní železnice mezi Lyonem a Turínem. Granáty se slzným plynem metali z pánví.

Článek

„Pod záminkou ochrany životního prostředí SLT podněcuje k páchání sabotáží a materiálních škod, a to i násilím,“ odůvodnila vláda své rozhodnutí, o němž informoval ministr vnitra Gérald Darmanin. Jako příklad uvedl několik akcí hnutí, které vedly k „ničení majetku“ a „fyzickým útokům na pořádkové síly“, informovala stanice.

Foto: Profimedia.cz

Radikální aktivisté z SLT (Soulèvements de la Terre , Povstání země) se v sobotu 17. června v La Chapelle připojili k demonstraci proti záměru postavit rychlostní železnici mezi Lyonem a Turínem.

„Používání násilí není v právním státě legitimní a trestá se,“ uvedl po zasedání kabinetu mluvčí vlády Olivier Véran.

Tlačil na to Macron

Vláda podle listu Les Échos zahájila řízení o rozpuštění SLT na konci března. „Tlačil na to sám prezident Emmanuel Macron,“ uvedl list.

Bylo to jen několik dní po střetech demonstrantů s policií u obce Sainte-Soline. Radikální ekologové tam protestovali proti stavbě obří zavlažovací nádrže. Zranění přitom utrpěly tři desítky lidí.

V úterý pak policie zadržela 14 členů SLT kvůli „poškozování majetku nebezpečným způsobem“. Hodlá rovněž „monitorovat“ demonstraci na podporu organizace, kterou její příznivci svolali na středeční večer do Nantes.

Studentka a zdravotní sestra ve stockholmském muzeu polily Monetův obraz červenou barvou

Zahraniční

Výběr článků

Načítám