Hlavní obsah

Francouzská prokuratura chce pokutovat publicistu Zemmoura za slova o nezletilých migrantech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížská prokuratura ve středu navrhla uložit 10 000 eur (250 000 korun) pokuty francouzskému publicistovi Éricovi Zemmourovi, který se podle médií chystá kandidovat na prezidenta, za slova o nezletilých migrantech. Podle obžaloby byly výroky „násilné“, uvedla agentura AFP. Zemmour se středečního prvního stání u soudu nezúčastnil. V minulosti byl publicista odsouzen za podněcování k násilí.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pařížský soud projednává výroky, které publicista Zemmour pronesl v září loňského roku na stanici CNews ohledně nezletilých migrantů: „Nemají tady co dělat, jsou to zloději, vrazi, sexuální násilníci, a to je vše, čím jsou, je proto zapotřebí je vrátit zpět a zamezit tomu, aby přijížděli.“ Zemmour se ve středu stání nezúčastnil, protože podle advokáta nechtěl soud proměnit v novinářskou show.

Prokuratura navrhla publicistovi uložit pokutu v celkové výši 10 000 eur. V případě, že by ji nezaplatil, by Zemmourovi hrozilo vězení. Státní zástupkyně uvedla, že výši trestu navrhuje s ohledem na násilnou povahu prohlášení.

Zemmour, který vystupoval jako publicista ve více televizních pořadech, během své kariéry čelil řadě soudních řízení. Ve většině případů byl zproštěn obžaloby. V září byl definitivně odsouzen k pokutě 3000 eur (75 000 korun) za své výroky proti muslimům. Na konci téhož měsíce mu soud uložil pokutu 10 000 eur za urážku a podněcování násilí kvůli slovům proti přistěhovalcům.

Podle francouzského tisku se Zemmour chystá kandidovat na prezidenta, byť samotný publicista to ještě nepotvrdil. Podle agentury AFP chystá první předvolební mítink na začátku prosince. Podle některých průzkumů má Zemmour šanci se dostat do druhého kola voleb, nejvíce hlasů zatím bere další kandidátce krajní pravice Marine Le Penové. V čele průzkumů před dubnovými volbami je ale stávající prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám