Hlavní obsah

Francouzská muslimka dostala podmínku za to, že si zahalila obličej

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K jednoměsíčnímu vězení s podmíněným odkladem a k pokutě 150 eur (4118 Kč) odsoudil ve středu soud ve Versailles francouzskou muslimku za to, že si na veřejnosti zahalovala obličej. Porota dospěla k závěru, že 20letá žena se provinila proti zákonu z roku 2011, který zakrývání tváře zakazuje.

Foto: Yusuf Ahmad, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odsouzená kromě toho podle verdiktu urážela a ohrožovala zasahujícího policistu.

Soudci současně zamítli požadavek obhajoby, aby ústavní soud znova přezkoumal, zda je zmíněná norma zapovídající zakrývání obličeje v souladu s ústavou.

Uvedený případ z loňského července vyvolal ve Francii i za jejími hranicemi rozruch. Mimo jiné i proto, že manžel odsouzené kladl zasahujícímu policistovi násilný odpor, a byl proto na krátkou dobu zatčen. Po incidentu propukly na pařížském předměstí Trappes demonstrace a výtržnosti zástupců přistěhovalecké komunity. Muž byl už v listopadu odsouzen ke tříměsíční podmínce. Nepokoje muslimů lze proto očekávat také nyní.

Zákon zakazující nošení burek a nikábů na veřejnosti prosadila bývalá administrativa prezidenta Nicolase Sarkozyho s tím, že je nutné chránit republikánské hodnoty a rovnost pohlaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám