Hlavní obsah

Finsko uzavírá ruský generální konzulát v Turku. V odvetě za konec finské mise v Petrohradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko, které se nedávno stalo členem Severoatlantické aliance (NATO), se rozhodlo uzavřít ruský generální konzulát v Turku. Reaguje tak na podobný krok Moskvy, která uzavírá finské diplomatické zastoupení v Petrohradě. Obě mise ukončí činnost k 1. říjnu letošního roku.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Finský prezident Sauli Niinistö

Článek

Uzavření ruského konzulátu ve středu oznámili podle serveru yle.fi finský prezident Sauli Niinistö a vláda premiéra Petteriho Orpa. Ruský velvyslanec v Helsinkách už byl o rozhodnutí finské strany informován.

Finsko minulý měsíc vypovědělo devět ruských diplomatů v Helsinkách s odůvodněním, že pracují pro tajné služby. Moskva nato vykázala stejný počet pracovníků finských diplomatických misí, a navíc oznámila uzavření finského konzulátu v Petrohradě. To finská strana označila za „asymetrický krok“.

Finská strana současně naznačila, že by v budoucnu mohla odejmout povolení pro činnost dalšího ruského konzulátu, který je ve městě Mariehamn na finském poloautonomním souostroví Åland v Baltském moři. V tiskovém prohlášení se totiž uvádí, že ministerstvo zahraničí v Helsinkách „připravuje právní analýzu, která se bude mimo jiné zabývat statusem“ zmíněného ruského konzulátu.

Finsko má společnou hranici s Ruskem v celkové délce 1340 kilometrů. Pod vlivem ruské agrese proti Ukrajině požádala skandinávská země o přijetí do Severoatlantické aliance (NATO). Členem Aliance se Finsko stalo letos v dubnu.

Finsko se stalo 31. členem NATO

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám