Hlavní obsah

Fico pěje ódy na Evropskou unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za lži a fámy označil předseda slovenské vlády Robert Fico (Směr) šíření informací, že jeho vláda táhne Slovensko mimo Evropskou unii. „Členství Slovenské republiky v Evropské unii je nenahraditelné,“ zdůraznil Fico ve čtvrtek ve svém vystoupení na ministerstvu zahraničí.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Robert Fico

Článek

Slovenský premiér připomněl, že toto konstatování je přímo zakotveno v programovém prohlášení jeho vlády. „Moc dobře víme, jaký obrovský přínos pro Slovensko členství mělo. Osmdesát procent všech veřejných financí je krytých ze zdrojů Evropské unie. Proč bychom měli kritizovat členství v Evropské unii?“ položil otázku Fico.

Předseda slovenské vlády vidí problém v tom, že koncept Evropské unie naráží na koncept slovenské suverénní zahraniční politiky. „Najednou jsme připraveni mluvit otevřeněji a sebevědoměji o mnoha tématech. To je poloha, na kterou Evropská unie, naši partneři možná dlouhá léta nebyli zvyklí,“ dodal Fico. „Vážíme si členství v Evropské unii. Jsme k tomuto členství někdy kriticky konstruktivní nebo konstruktivně kritičtí. Domníváme se, že toto členství je nenahraditelné, ale nadále bude konfrontované tím, jak se my díváme na některé zásadní otázky zahraniční politiky a politiky Evropské unie,“ dodal slovenský premiér.

Fico zdůraznil, že každý, kdo si pamatuje Slovensko před rokem 2004 a srovnává ho se Slovenskem po roce 2004, vidí jasný a obrovský rozdíl v kvalitě života. „Za tohle musí být Slovensko Evropské unii vděčné,“ řekl.

Fico kritizoval EU, že má někdy tendenci používat jazyk, který není veřejnosti příliš blízký. „Veřejnost by možná zasloužila srozumitelnějším jazykem pojmenovat to, o čem vlastně mluvíme a čeho chceme dosáhnout,“ uvedl předseda slovenské vlády.

Podporuje vstup Ukrajiny do EU

Slovenský premiér opětovně konstatoval, že jeho vláda má jiný pohled na válku na Ukrajině, jako některé jiné státy, ale je jasným podporovatelem vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

„Někteří, já jim říkám váleční jestřábi, kteří neuvěřitelně podporují další a další vojenskou aktivitu na území Ukrajiny, v rozhovorech říkají, že Ukrajina do Evropské unie ano, ale pomalu,“ uvedl Fico. „My věříme, že jakmile by Ukrajina splnila podmínky pro vstup do Unie, měla by být přijata. Bude to trvat dlouhá léta, protože v praktických jednáních bude obrovské množství překážek, obrovské množství otevřených témat a bude potřeba o všem dlouho diskutovat,“ dodal Fico.

Zrušení práva veta by bylo pro EU velké neštěstí, řekl Fico

Evropa

Výběr článků

Načítám