Hlavní obsah

FBI znovu zneužila foto Španěla, po bin Ládinovi z něj udělala teroristu Rahmána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělskému poslanci Gasparovi Llamazaresovi došla trpělivost s FBI a úřad žaluje. Jeho pracovníci totiž znovu zneužili jeho fotografii k vytvoření tzv. identikitu hledaného teroristy, a to ne ledajakého. Vzhledem k jisté podobě z něj v FBI nejprve udělali Usámu bin Ládina a pak i jeho nástupce ve vedení teroristické sítě Al-Káida Attíju Abdara Rahmána.

Foto: Profimedia, AP/Counterterrorism Office, Novinky

FBI z Gaspara Llamazarese (vpravo) nejprve udělala Usámu bin Ládina a pak jeho nástupce Attíju Abdara Rahmána (uprostřed).

Článek

FBI nejprve Španělovu fotografii použila k sestavení možné podoby nejhledanějšího muže světa bin Ládina. To bylo pár měsíců předtím, než byl Usáma americkým speciálním komandem zabit v domě v pákistánském Abottabádu. Llamazares si v lednu u FBI stěžoval, ale ani to nezabránilo jeho pracovníkům, aby jeho fotografii nepoužili znovu, tentokrát k sestavení podoby bin Ládinova zástupce, Libyjce Attíji Abdara Rahmána. I toho Američané zlikvidovali, a to na konci srpna při náletu v pákistánském Vazíristánu.

Foto: Repro FBI, Novinky

Dnešní možná podoba Usámy bin Ládina

FBI se zákonodárci španělské sjednocené levice Llamazaresovi omluvila, ale tomu už to nestačí. „Budu FBI žalovat, protože záležitost po chabé omluvě skrze zatnuté zuby nenapravila. Rád bych připomněl, že ti dva lidé, jejichž podobizny byly vytvořeny s použitím částí mého obličeje, byli už zabiti,“ vzkázal  poslanec úřadu během rozhovoru s rozhlasovou stanicí Cadena SER.

Digitálně upravená fotografie Rahmána již není na stránkách FBI k dispozici.

Výběr článků

Načítám