Hlavní obsah

Evropu ovládla zima, se sněhem bojují v Británii i Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn, Berlín, Vídeň

Náhlý nástup zimy na konci minulého týden spojený s poklesem teplot a hustým sněžením netrápí jen obyvatele České republiky. Stejně jsou na tom i Rakušané a Němci. Už od pátku zápolí s nepřízní počasí také ve Velké Británii.

Článek

Zima kraluje nejen ve Skotsku a v Severním Irsku, ale už také ve Walesu, na severovýchodě a jihozápadě Anglie. Náledí a záplavy sněhu způsobily problémy v dopravě. Kvůli sněhu zůstává nadále zavřených na severu Spojeného království skoro tisíc škol.

Situaci komplikuje silný vítr, který nafoukává sníh na silnice. Navíc klesá teplota hluboko pod bod mrazu a vzniká náledí. V neděli naměřili v Alnaharre na severu Skotska -16,1, v sobotu ve velšském Llysdinamu pak dokonce 17,3 pod nulou.

Kvůli pokračujícímu sněžení byla uzavřena letiště v Edinburku, Newcastlu a v Durhamu. Má napadnout až 15 centimetrů sněhu. Ve Skotsku je přerušena i železniční doprava.

Komplikovaná je i situace v Německu

V německém Mnichově bylo kvůli záplavám sněhu a špatnému počasí zrušeno 125 letů. I když byla uklizena vzletová i přistávací dráha, letiště je využito jen na polovinu své kapacity.

I na silnicích v mnoha oblastech Spolkové republiky panuje chaos. Na zasněžených a kluzkých silnících se za špatné viditelnosti také stalo několik vážných dopravních nehod.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Sněhová vánice ve švýcarském Bernu

Jen v Bavorsku zaznamenali na sto havárií, které si vyžádaly jeden lidský život a dva těžce zraněné řidiče nákladních automobilů. Asi padesát kamiónů uvízlo na silnicích a blokují je.

Komplikovaná byla taky doprava po dálnicích z Berlína do Magdeburgu a do Lipska, kde došlo k několika nehodám. V Sársku evidují 40 nehod. Problémy jsou i na dálnicích Bádenska-Württenberska, zejména u Stuttgartu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Počasí na jihu NěmeckaVideo: Reuters

Od středy začne v Německu platit povinné používání zimních nebo celoročních pneumatik při sněhu, ledu či břečce na silnicích. Jelikož zimní podmínky panují v těchto dnech na mnoha německých komunikacích, neměli by ani čeští řidiči mířící k západním sousedům zapomenout vyměnit letní pneumatiky. Pokud je s nimi německá policie přistihne, hrozí za to pokuta 40 eur (asi tisíc korun Kč). Způsobí-li kvůli nevhodnému obutí auta navíc dopravní komplikace nebo nehodu, bude peněžitý trest dvojnásobný.

Komplikovaná je i situace v Rakousku, kde od nedělního večera sněžilo na celém území a dopoledne zejména na východě. Teploty klesaly k minus sedmi.

Hustě sněžilo i v na severu Itálie. V Bologni museli v neděli před zápasem v kopané odstraňovat sníh z hrací plochy. Nakonec byl mač s Chievem odložen.

Reklama

Výběr článků

Načítám