Hlavní obsah

Evropská komise prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MEDOKOMERC s.r.o.

Brukev řepka olejka (Brassica napus subsp. napus) využívaná pro potravinářské účely se v Česku nesmí ošetřovat glyfosfátem kvůli urychlení dozrávání a vysušování rostlin.. Ilustrační foto

Článek

EK reagovala na hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států opět neshodli.

K podpoře či zablokování návrhu byla potřeba kvalifikovaná většina, která je aktuálně definovaná jako skupina minimálně 15 zemí, v nichž žije alespoň 65 procent unijního obyvatelstva. Taková většina se ale nenašla, a tak EK oznámila, že licencí prodlouží.

Glyfosát, který je účinnou látkou například v přípravku RoundUp, patří mezi rozšířené pesticidy.

Evropská unie schválila používání této látky do prosince roku 2022 a povolení bylo pak prodlouženo o rok do 15. prosince letošního roku. Nyní se unie zabývala povolením na další roky.

Evropský úřad nic škodlivého nenašel

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) letos v červenci uvedl, že při hodnocení dopadů používání glyfosátu v zemědělství nenalezl „kritické oblasti“, které by vyvolávaly znepokojení ohledně zdraví lidí a zvířat či stavu životního prostředí.

Dodal ale, že pro hodnocení rizika v některých oblastech chyběla data.

Ekologické organizace tyto závěry kritizovaly. Názor úřadu byl podle nich ovlivněn postojem chemického průmyslu, který pesticid vyrábí.

Ekologické organizace se bouří

„Hluboce vadný systém EU pro povolování pesticidů zanedbává množství nezávislých a recenzovaných vědeckých studií, které popisují souvislosti mezi glyfosátem a vážnými zdravotními problémy a dopady na životní prostředí,“ uvedla tehdy organizace Corporate Europe Observatory, která sleduje vliv velkých firem na rozhodování unijních orgánů.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Sklizeň obilí (ilustrační foto)

I další organizace volaly po tom, aby EU používání glyfosátu nepovolila, dokud se nevyloučí riziko vzniku rakoviny.

Poukazovaly při tom na zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2015, která tvrdí, že glyfosát je látkou, která pravděpodobně napomáhá vzniku rakoviny.

EFSA v této souvislosti poukázal na posudek agentury ECHA, která v roce 2022 uvedla, že glyfosát nenaplňuje vědecká kritéria pro to, aby byl považován za karcinogenní.

Česko schválilo plošný zákaz, ale ustoupilo od něj

V Česku se o používání rozšířeného herbicidu jednalo aktivně v roce 2018, kdy stát schválil jeho plošný zákaz, ale později od něj ustoupil a zavedl pouze zákaz použití glyfosátu k urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely, tedy u obilovin a řepky.

Proti využívání glyfosátu se v Česku dlouhodobě staví například ekologové z Hnutí Duha, podle kterých herbicid kontaminuje spodní vody a je toxický pro vodní organismy.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý v květnu sdělil serveru Seznam Zprávy, že resort na zemědělce tlačí, „aby využívali přednostně takové postupy, které budou obecně minimalizovat potřebu použití chemických přípravků“.

Uvedl také, že spotřeba chemických přípravků na ochranu rostlin v Česku klesá. Za posledních 10 let se podle ministerstva snížila spotřeba účinných chemických látek přibližně o 30 procent.

Akcie Bayeru se prudce propadly. Americká porota si myslí, že herbicid může za rakovinu

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Glyfosát

Výběr článků

Načítám