Hlavní obsah

Evropa vyklízí pozice na světové scéně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Evropská unie by se po posílení svých institucí Lisabonskou smlouvou měla letos stát silnějším hráčem na mezinárodní scéně. Namísto toho je Evropa v novém geopolitickém uspořádání, jemuž stále dominují USA, ale čím dál výrazněji se prosazuje Čína a další země, vytlačována na okraj.

Článek

Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) to dokládá právě zahájené Světové ekonomické fórum v Davosu, kterému má dominovat agenda o světě, v němž jsou USA a Čína nejdůležitějšími hráči. Deník cituje některé evropské analytiky a diplomaty, podle nichž je mezinárodní vliv EU za zenitem díky vnitřním politickým rozporům a chabým ekonomickým výhledům.

První studenou sprchu dostala unie koncem roku v Kodani, když nebylo dosaženo dohody o snížení emisí skleníkových plynů. Evropská unie se přitom profiluje jako vůdčí síla za razantní redukci. Žádní evropští diplomaté ale 18. prosince nebyli u klíčového jednání mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a čínským premiérem Wenem Ťia-pao. Číňané přizvali Indy, Brazilce a zástupce JAR, napsal WSJ.

EU si sama nepomohla, když její národní představitelé do nových úřadů vytvořených Lisabonskou smlouvou, která se vyjednávala osm let, nedosadili silné osobnosti.

Foto: Yves Herman , Reuters

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a šéfka Evropské služby vnější akce Catherine Ashtonová. Jejich úřady zřídila Lisabonská smlouva.

Unii drží ekonomicky silné Německo

Evropa podle WSJ samozřejmě zůstává jedním z hlavních globálních hráčů. Její ekonomiky tvoří 28 procent světové a její společný trh je předním odbytištěm pro čínské zboží. Evropský průmyslový motor Německo je čtvrtou největší národní ekonomikou světa, která exportuje téměř tolik zboží jako Čína.

Británie a Francie jsou stále schopny vyslat velké vojenské kontingenty do zahraničí, navíc mají místo stálého členy Rady bezpečnosti OSN. Evropané mají vlivný hlas v důležitých institucích a výborech včetně Mezinárodního měnového fondu či na Fóru pro finanční stabilitu.

Nezanedbatelná je i schopnost EU nepřímo tlačit na další země a bloky prostřednictvím nabídek členství či partnerství, přičemž WSJ oceňuje její pojetí bohatství, které není tak individualistické jako ve Spojených státech.

Vliv G-8 se silným evropským zastoupením slábne

Tyto aspekty a vlivy mají ale své neslavnější dny za sebou. Ekonomika EU loni prošla hlubšími ztrátami než americká, i když USA byly epicentrem krize. Čeká ji také pomalejší uzdravení vzhledem k obrovským veřejným dluhům ve spoustě členských zemích. K tomu Evropa stárne a místy jí také ubývá obyvatel, což bude rozpočty zatěžovat ještě víc, přičemž sílící populace důchodců může vytvořit silnou základnu odporu vůči ekonomickým reformám.

Ekonomové investiční banky Goldman Sachs, která přišla s označením skupiny států BRIC - Brazílie, Ruska, Indie a Číny - odhadují, že tyto rozvíjející se ekonomiky předstihnou západoevropské v příštích dekádách a ekonomiky USA, Číny a Indie do poloviny století převýší všechny ostatní.

Evropští delegáti na mezinárodních fórech opakovaně kritizují rozvojové země s tím, že mají příliš hlasů, což odráželo poválečnou skutečnost, ale ne realitu 21. století. Koneckonců summity G-8, na nichž Evropané převažovali, už začaly zastiňovat důležitější konference zemí skupiny G-20.

Bezmocná klidná síla

Evropa na rozdíl od Spojených států vsází na klidnou sílu, která je ale tváří v tvář nástupu Číny a dalších bezzubá. „Čína a Rusko vidí světě naprosto realisticky. Jestliže chceme, aby nás Čína brala vážně, musíme zapojit sílu, čili být schopni zakroutit rukou prostřednictvím ekonomických, vojenských a dalších prostředků,“ řekl ředitel londýnského Centra pro evropskou reformu Charles Grant.

Tomu se EU brání. „To protože není stát,“ uvedl Francois Hesibourg z pařížské Nadace pro strategický výzkum. Analytikové dodávají, že členské státy jako Německo, Británie a Francie razí své vlastní zahraniční a bezpečnostní politiky, která bývají v rozporu. Rusko a Čína toho už mnohdy dokázaly využít - např. v oblasti lidských práv či energetické politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám