Hlavní obsah

Europoslanci potvrdili Barrosa v čele Evropské komise

Novinky, rei
Štrasburk

Poslanci Evropského parlamentu ve středu potvrdili na postu předsedy Evropské komise Portugalce José Manuela Barrosa (53). Barroso byl jediným kandidátem na úřad.

Článek

Barroso potřeboval hlasy více než poloviny přítomných zákonodárců, kterých je v parlamentu 736. Ruku pro něj zvedlo 382 poslanců ze 718 přítomných. Podporu neměl Barroso dopředu zdaleka jistou, ačkoliv za ním stála nejsilnější frakce lidovců. Druhá nejsilnější frakce socialistů byla v názoru na jeho znovuzvolení rozpolcená.

Barroso se poprvé stal předsedou Evropské komise v roce 2004 po složení funkce portugalského premiéra. Šéf EK má pětiletý mandát.

Barroso své priority představil v Evropském parlamentu v úterý. Zaměřil se na ekonomické oživení v kombinaci se sociálním trhem. "Jsem odhodlán bojovat proti sociálnímu dumpingu," řekl a oznámil revizi směrnice o pracovní době. Slíbil také iniciativy směřující k odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů. Pokud jde o rozpočet EU, Barroso navrhl "přechod na přístup založený na solidaritě". Zdůraznil, že "EU musí mít více transparentní a efektivní způsob financování svých politik".

Předseda Barroso také slíbil změny ve struktuře komise související se jmenováním komisaře pro spravedlnost, základních práva a občanské svobody, komisaře pro vnitřní záležitosti a migraci, komisaře pro otázky klimatu jakož i "vědeckého poradce pro výzkum a inovace". 

José Manuel Barroso
* narozen 23. března 1956 v Lisabonu
* absolvent práv na Lisabonské univerzitě; doktorát z práva a politologie; postgraduálně studoval ekonomii, evropskou problematiku a politologii v Ženevě, Lucemburku, Florencii a Washingtonu.
* přednášel práva na Lisabonské univerzitě a politologii na univerzitě v Ženevě; hostoval i na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu
* od 12/1980 členem portugalské Sociálnědemokratické strany, od 5/1999 jí předsedá
* v roce 1985 poprvé zvolen poslancem portugalského parlamentu
* 1995 - 1996 předsedal zahraničnímu výboru parlamentu
* předseda vlády (březen 2002- červenec 2004 - 5. 7. podal demisi)
* ženatý, otec tří synů
Zdroj ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám