Hlavní obsah

Europoslanci přibrzdili Green Deal

Brusel
Aktualizováno

Evropský parlament nedokázal nalézt shodu na zpoplatnění emisí z vytápění budov a dopravy, které je jednou z klíčových součástí klimatického balíčku navrženého loni Evropskou komisí. Nebývale rozdělení europoslanci kvůli tomu odložili hlasování o dalších souvisejících normách, mezi něž patří například zavedení takzvaného uhlíkového cla nebo vytvoření sociálně klimatického fondu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Návrhy, které mají EU nasměrovat ke splnění emisních cílů pro rok 2030, budou znovu projednávat parlamentní výbory. EP by o jejich konečné podobě měl jednat se členskými státy za českého předsednictví ve druhé polovině roku.

Europoslanci hlasovali o upraveném návrhu prosazovaném nejsilnější středopravou frakcí evropských lidovců, kteří chtěli mírnější pravidla pro emise z vytápění a dopravy, než navrhla komise. Zastánci zvolnění tempa přechodu k čistému hospodářství argumentovali především tím, že loni předložený plán Bruselu ještě nepočítal s dopady ruské invaze na Ukrajinu či dlouho nevídané inflace.

Ekonomika EU v prvním čtvrtletí vzrostla více, než se čekalo

Ekonomika

Socialisté, zelení a menší parlamentní frakce ovšem trvali na přísnějších závazcích a úspěšně hlasovali proti lidoveckému návrhu. Ten podpořilo pouze 265 z 639 hlasujících poslanců. Reformu emisního trhu tak budou zákonodárci znovu projednávat ve výboru pro životní prostředí.

Komplikace pro celý Green Deal

Nepřijetí dílčích předpisů klimatického balíčku je komplikací pro celou Zelenou dohodu pro Evropu, pro níž se vžil anglický pojem Green Deal. Zelená dohoda je soubor již přijatých a chystaných opatření Evropské komise potažmo sedmadvacítky jejímž cílem je, aby se Evropa stala do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Neprošel ani fond na kompenzace domácnostem

S ní jsou propojeny i návrhy na vytvoření fondu, který má zvláště ohroženým domácnostem kompenzovat očekávané zdražení tepla, či na zavedení poplatku za dovoz neekologicky vyráběných produktů do EU. Hlasování o obou těchto normách proto poslanci rovnou odložili.

Schválili naproti tomu změny systému obchodování s emisními povolenkami v letecké dopravě.

Peter Liese, hlavní vyjednavač parlamentu o reformě trhu s uhlíkem, vyzval své kolegy, aby se znovu pokusili ve výborech dohodnout na návrhu, který by získal podporu.

„Všichni, kteří dnes hlasovali proti, se nad tím mohou znovu zamyslet. Prosím, nezabíjejte systém obchodování s emisemi,” řekl.

Ve druhém podvečerním bloku je čeká mimo jiné hlasování o tom, zda od roku 2035 zcela zakázat výrobu aut se spalovacími motory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám