Hlavní obsah

EU zavedla kontroly na vývoz vakcín do Severního Irska

Evropská unie zavedla kontrolu vývozu vakcín vyrobených na území sedmadvacítky, která se týká i těch exportovaných do Severního Irska. To je přitom součástí jednotného trhu. Důvodem jsou obavy, aby se odtamtud vakcíny nevyvážely do Velké Británie. Proti opatření se ohradila první ministryně Severního Irska Arlene Fosterová, podle níž je to „neuvěřitelný čin nepřátelství“.

Foto: Phil Noble, Reuters

Arlene Fosterová

Článek

EU uplatnila článek 16 protokolu o Severním Irsku, který umožňuje jednostranně překročit dohodu o brexitu.

Kontrola na vývoz vakcín byla zavedena kvůli sporům EU s britsko-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca. Ta seškrtala o více než polovinu dodávky vakcíny do EU, ale do Británie je dodává plynule. Brusel nově kontroluje všechny vývozy vakcín proti koronaviru, pokud se neplní nasmlouvané objemy pro sedmadvacítku. Může dokonce tomuto vývozu zabránit.

EU může omezit vývoz vakcín vyráběných na svém území

Evropa

Omezení proto dopadlo i na Severní Irsko, aby nesloužilo k transferu nedostatkových očkovacích látek do Velké Británie

Severoirský protokol je zvláštní smlouva, které brání opětovnému vybudování pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Ta byla zrušena na základě velkopáteční dohody, jež ukončila boje v Severním Irsku. Panují obavy, že v případě porušení velkopáteční dohody by mohly znovu vzplanout boje mezi republikány a unionisty v Severním Irsku.

AstraZeneca zveřejnila smlouvu s Bruselem. Krátit dodávky pro EU nesmí

Evropa

Na postup EU si stěžoval i ministr Michael Gove, Londýn zvažuje odvetné kroky. Obavy má i irská vláda. Irský premiér proto jedná s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám