Hlavní obsah

EU podpořila ČR proti Kanadě, víza ale nezavede

Brusel

Solidaritu ve sporu s Kanadou ohledně víz, které Ottawa vůči Čechům nedávno obnovila, vyjádřily země Evropské unie na včerejším jednání ministrů zahraničí v Bruselu. Novinářům to řekl šéf švédské diplomacie Carl Bildt, který jednání vedl za švédské předsednictví. Ministři však v pondělí nejednali o tom, že by EU jako celek mohla zavést víza pro Kanaďany.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt

Článek

„Všechny členské státy vyjádřily velmi silnou solidaritu s ČR. Doufám, že dialog s kanadskými úřady povede k rychlému řešení,“ řekl Bildt.

Podle něj je nyní míček na straně Evropské komise (EK), která by měla patrně v září vydat zprávu k situaci kolem víz.

V ní by mohla teoreticky navrhnout odvetná opatření k zavedení víz pro Kanaďany do celé EU.

Švédská ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová nicméně ČTK řekla, že EU včetně Česka nechce, aby problém eskaloval. Proto se podle ní ministři v této fázi ani nebavili o nějakých odvetných opatřeních, třeba o tom, že by vlády jednotlivých členských států kvůli obnovení víz pro Čechy nyní povolaly kanadské velvyslance vyslané do těchto zemí. „Tam ještě nejsme,“ řekla Malmströmová.

Kanada prý Unii urazila

„Nechceme tu situaci řešit konfliktem a nechceme z této otázky udělat krizi,“ řekl i šéf české diplomacie Jan Kohout. Kanada je podle něj velmi důležitým partnerem pro ČR i pro celou Unii a také spojencem řady zemí v NATO.

„Největší zbraní je, že se Unie postaví za jednoho ze svých členů a že bude mluvit jedním hlasem,“ doplnil český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. „Nejde o to, zavést víza Kanadě, ale dosáhnout stavu, který byl ještě 13. července dopoledne, to znamená, že byl bezvízový styk s Kanadou,“ doplnil Kohout.

Šéf české diplomacie upřesnil, že na podporu ČR vystoupila řada jak starých, tak nových členů EU. Zaznělo tam prý podle něj i to, že jde ze strany Kanady o urážku Unie.

Poměrně ostře se k vízovému problému vyjádřil italský ministr zahraničí Franco Frattini.

„Myšlenka, že by mohl existovat politický uprchlík z Česka, Francie nebo Německa, je něčím, co by zpochybňovalo samu podstatu Unie. Určitě se objevily případy diskriminace Romů, které je potřeba vyšetřit, ale právo na azyl, to je něco úplně jiného,“ řekl Frattini novinářům. „Všichni ministři souhlasili s mým vystoupením, že to bychom pak Česko nemohli považovat za bezpečnou zemi, a to jako Evropan nemůžu akceptovat,“ dodal.

Náměstkyně slovenského ministra zahraničí Olga Algayerová novinářům řekla, že ministři nejednali o tom, že by EU jako celek mohla zavést víza pro Kanaďany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám