Hlavní obsah

EU doporučuje přestat používat lék myolastan, má velké vedlejší účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Evropská léková agentura (EMA) v pondělí doporučila, aby se v zemích EU přestaly používat léky proti bolesti a svalovému napětí, jež obsahují účinnou látku tetrazepam. Podle ní má tato látka příliš velké vedlejší účinky a způsobuje vážné kožní problémy. Úřad o tom informoval na svých internetových stránkách. V ČR se prodává lék myolastan, který tetrazepam obsahuje.

Článek

Tetrazepam patří do skupiny benzodiazepinových léčiv a kromě léčby svalového napětí se používá například pro celkové utlumení organismu, takže slouží i jako lék na spaní a proti úzkosti.

Hlavně se ale používá k uvolnění svalového napětí kosterního svalstva, jak po úrazech, tak po mozkové obrně nebo mrtvici.

EMA uvedla, že užívání léku s sebou nese příliš velké riziko vedlejších účinků, zejména kožních problémů. Může způsobit například takzvaný Lyellův syndrom neboli syndrom opařené kůže. Lékařům doporučuje, aby pro svoje pacienty volili alternativní léčiva.

Anketa

Měli jste potíže při užívání myolastanu?
Ano
18,6 %
Ne
81,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5685 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám