Hlavní obsah

EU chce použít zmrazená aktiva ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velvyslanci při EU se v pondělí jednomyslně shodli na vyčlenění miliard eur z výnosů z aktiv Ruské centrální banky, zmrazených v Evropě. Jde o první krok v plánu na pomoc financování obnovy Ukrajiny po ruské invazi, informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z belgického předsednictví.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Na ilustračním snímku americké dolary

Článek

Evropa, Japonsko, USA a Kanada zmrazily přibližně 300 miliard dolarů (asi 6,8 bilionu korun) ruské centrální banky jako reakci na invazi země na Ukrajinu. Většina této sumy, 200 miliard dolarů, je držena v Evropě.

Ještě před pondělním rozhodnutím se spekulovalo o tom, že EU pravděpodobně tato aktiva nezabaví, protože se země obávají precedentu, tedy že by i jiné státy mohly zabavit evropská aktiva ve svých zemích.

Pondělní rozhodnutí o financování obnovy Ukrajiny přišlo pár dní před mimořádným summitem EU, na němž se lídři EU budou pokoušet překonat odpor Maďarska vůči plánu poskytnout Kyjevu 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč) na příští čtyři roky. Evropská komise by pak měla navrhnout vyčlenění peněz z revidovaného unijního rozpočtu a jejich převedení Kyjevu, i když není jasné, kdy by je Ukrajina dostala.

Francie a Německo už vyslovily své výhrady vůči plánu a Evropská centrální banka varovala, že by to mohlo oslabit důvěru v euro a zneklidnit globální trhy.

Devizové rezervy Ukrajiny loni díky pomoci Západu vzrostly o 42 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám