Hlavní obsah

EU by měla omezit volnost pohybu za prací, prohlásil rakouský vicekancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Evropská unie by i pro dobro členských zemí z východní části bloku měla omezit volnost pohybu svých občanů za prací v rámci EU, prohlásil rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache, který je předsedou protimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache

Článek

Podle agentury APA řekl, že neomezená možnost pracovat v jiném členském státě připravuje východní členy o kvalifikované pracovníky a v bohatších zemích zvyšuje nezaměstnanost.

„Musíme otevřeně diskutovat o tom, že pro rozvoj Evropy není dobré, když se celý intelektuální a dobře vzdělaný potenciál přesune z východní do západní Evropy,” prohlásil Strache v úterý během debatního večera v Domě EU ve Vídni.

Odchod slovenských sester

„Pokud vidím, že to na jedné straně není výhodné pro východoevropské země, když to vede k procesu vysídlení, ..., pak jsou to oblasti, o kterých bychom měli diskutovat.  Zda je to rozumný zákon, a přinejmenším bychom měli zvažovat nalezení nějakých dodatků, které by byly v zájmu všech,“ dodal Strache. Jako příklad zmínil slovenské pečovatelky a zdravotní sestry, které v novém tisíciletí, když se rozšířila EU, odešly do západní Evropy, takže na Slovensku se těchto pracovníků nedostává.

V západních zemích vede příchod pracovní síly z východoevropských zemí k vytěsňování místních kvalifikovaných a dobře placených pracovníků z jejich zaměstnání.

Omezení přídavků na děti

Právo žít a pracovat v jiné členské zemi, než ze které člověk pochází, přitom patří k základním pilířům společného unijního trhu. Rakousko v červenci na šest měsíců přebírá unijní předsednictví.

V souvislosti s prací občanů z jiných zemí EU chce rakouská vláda omezit přídavky na děti těm pracovníkům, kteří s sebou v této alpské republice své potomky nemají.

Počátkem května vláda schválila návrh, který přídavky sníží na úroveň obvyklou v jednotlivých zemích. Pokud vysloví parlament souhlas, postihne opatření zejména rodiny pracovníků z Maďarska, Slovenska, Rumunska, Bulharska a České republiky. Příspěvky by navíc pro ty, kteří nesložili test ze znalostí němčiny, neměli přesáhnout hranci 563 eur, přičemž standardně je to 863 eur, uvedla AP.

Záměr Vídně se kvůli možné diskriminaci chystá prověřit Evropská komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám