Hlavní obsah

EU bojuje za nižší emise, začne ale utrácet víc za soukromé tryskáče

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie patří mezi instituce, které bojují za snížení emisí, aby tím zmírnily dopad klimatických změn. I proto poněkud překvapilo rozhodnutí nejvyšších bruselských činitelů, kteří si zvedli finanční limity na cesty soukromými letadly, uvedl server Politico.

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová letos letěla soukromým tryskáčem osmkrát

Článek

V příštích čtyřech letech budou mít na tzv. „letecké taxi“ představitelé EU 13,5 milionu eur (zhruba 343 milionů korun).

Nový kontrakt, který pokrývá lety členů Evropské komise, europarlamentu, Rady Evropy a služeb pro vnější činnost, nahradí aktuální pětiletou smlouvu, která končí letošní rok a podle níž mohli činitelé utratit maximálně 10,71 milionu eur (přibližně 272 milionů korun).

„Nový kontrakt odráží potenciální nárůst poptávky, zejména kvůli pandemii,“ uvedl tiskový mluvčí Evropské komise Eric Mamer.

Smlouva pokryje přibližně 1606 hodin letu, polovinu z tohoto čísla tvoří středně dlouhé přelety od 6500 do 10 tisíc kilometrů.

„K dispozici je méně komerčních letů, což se odráží v maximální výši kontraktu. Je tím zajištěna dostupnost letů, pokud by se situace s komerčními lety nezměnila,“ uvedl mluvčí.

Výše smlouvy podle něj odpovídá odhadu požadavků a nemusí nutně znamenat, že bude vyčerpána celá částka.

Brusel chce místo spalovacích motorů elektromobily. Lpění jen na jednom řešení je nesmysl, tvrdí čeští vědci

Věda a školy

Politico ale připomíná souvislost s načasováním kontraktu. V červenci totiž Evropská komise představila klimatický balíček, který má za cíl snížit emise oxidu uhličitého o 55 procent do roku 2030.

Do roku 2050 pak chce komise dosáhnout uhlíkové neutrality – tedy nulových emisí uhlíku.

Předchůdce Juncker sklízel kritiku

Klimatický balíček se nejvíce dotkne sektoru dopravy. Ve srovnání s rokem 1990 plánuje EU v tomto sektoru snížení emisí o 90 procent do požadovaného roku 2050.

Prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyenová létá méně než její předchůdce Jean-Claude Juncker.

V loňském roce letěla soukromým tryskáčem šestkrát, v letošním roce zatím osmkrát. Juncker byl kritizován za to, že soukromé letadlo využíval i pro lety na velmi krátkou vzdálenost (například z Lucemburska do Štrasburku).

Británie usiluje o návrat k Luganské smlouvě. Smůla, chtěli jste brexit, zní z Bruselu

Zahraniční

Více létají šéfové Rady Evropy. Charles Michel v letošním roce uskutečnil 15 letů, předloni ale šéfové Rady Evropy letěli sedmadvacetkrát. Až do listopadu roku 2019 šly tyto lety za Donaldem Tuskem.

Evropská komise uvedla, že lety soukromými tryskáči jsou k dispozici za výjimečných situací, například bezpečnost, nebo pokud není k dispozici komerční let.

Reklama

Výběr článků

Načítám