Hlavní obsah

Brexitová dohoda bude hotová za pár dní, uvedl irský ministr zahraničí

– Londýn

Obchodní dohoda mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií bude uzavřena v následujících dnech. Uvedl to irský ministr zahraničí Simon Coveney. Agentuře Reuters to následně potvrdili tři unijní diplomaté. Finišovat jednání až příští rok by bylo podle Coveneyho nebezpečné a mezi stranami by vzniklo velké napětí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vlajka Spojeného království před Evropským parlamentem v Bruselu

Článek

„Teď je třeba zachovat klid a důvěřovat Michelu Barnierovi. Pokud to uděláme, je myslím dobrá šance, že můžeme mít hotovou dohodu v následujících několika dnech," řekl irský ministr zahraničí rádiu Newstalk.

Jeho slova zazněla jen pár hodin poté, co vrchní vyjednavač Evropské unie o brexitu Michel Barnier označil následujících 48 hodin za rozhodující.

To stejné si myslí i Coveney. „Uzavřít takhle složité vyjednávání nebude snadné. Obě strany se budou snažit dosáhnout přijatelné dohody, takže to bude plné napětí a překážek,” myslí si šéf irské diplomacie.

Tvrdý brexit ohrožuje oživení britské ekonomiky, zotavení by trvalo léta

Ekonomika

Některá média spekulují, že Británie jednání opustí a navrhne se k nim vrátit až po Novém roce. To jsou podle Coveneyho „velice nebezpečné úvahy”. Čekání na příští rok by znamenalo „zásadní rozvrat, náklady, stres a vzájemné obviňování mezi Londýnem a Bruselem”.

Johnson dohodu nutně nevyžaduje

Pokud by se strany nakonec opravdu neshodly na pravidlech vzájemného obchodu, bude se od 1. ledna 2021 pohyb zboží a služeb přes Lamanšský průliv řídit pravidly Světové obchodní organizace (WTO) se všemi cly a komplikacemi, které to přináší.

Mluvčí britského premiéra Allegra Strattonová ve středu novinářům sdělila, že Boris Johnson je připraven na oba možné výsledky jednání. „Je plný optimismu, ale zároveň vždy říkal, že je jistý, že bychom na tom byli dobře i bez dohody,” řekla.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

O mírném optimismu mluvil v rozhovoru pro stanici Sky i ministr školství Gavin Williamson. Vyjednavači v jeho očích udělali „dobrý pokrok”. Ve stejném rozhovoru řekl, že je Británie mnohem lepší než země EU.

V posledních týdnech se mluvilo zejména o rozporech v otázce rybolovných práv či pravidel hospodářské soutěže. Británie i EU zdůrazňují, že je lepší nemít nakonec žádnou dohodu než dohodu, která není v jejich zájmu.

Brexit hodil klacky pod nohy evropským studentům

Evropa

Na uzavření dohody nemají vyjednavači čas až do konce roku, kdy skončí přechodné období. Schválit ji totiž musí i představitelé jednotlivých členských zemí EU, Evropský parlament i národní parlamenty. Europarlament tak může učinit nejpozději na plenární schůzi, která začíná 14. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám