Hlavní obsah

Etna se probudila a opět chrlí lávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Jedna z nejaktivnějších evropských sopek, italská Etna, v těchto dnech opět chrlí lávu a zvyšuje se její aktivita. Výbuchy jsou četnější a interval mezi nimi se zkracuje. Od nedělního rána se valí láva směrem k údolí Valle del Bove. Vzhledem k tomu, že se sopka nachází v blízkosti letiště v Katánii, z preventivních důvodů bylo toto letiště uzavřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská sopka Etna chrlí popel a lávu, uzavřeno bylo místní letištěVideo: Reuters

 
Článek

Aktuální erupce patří podle vulkanologů k těm větším. Chrlení lávy provází černý kouř a tvoří se mraky tmavého popela. Nechybějí ani četné, ale naštěstí jen lehké zemské otřesy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle odborníků zatím obyvatelům okolních obcí ani blízkého města Katánie aktuálně žádné přímé nebezpečí nehrozí, situaci ale vědci pečlivě sledují.

Etna patří k nejaktivnějším na celém světě. Její vrchol v současné době dosahuje výšky 3329 m, výška se ale průběžně mění s jednotlivými erupcemi. V současné době je o 21 metrů vyšší, než byla v roce 1981.

Jednotlivé erupce nejsou vždy stejné. Někdy dochází k erupci na hlavním vrcholu, kde jsou v současné době čtyři krátery. Jindy se erupce uskuteční v některém z postranních kráterů. Celkem má sopka Etna více než 300 kráterů nebo míst, kde může docházet k erupcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám